Az Alkotmánybírósághoz fordul az önkormányzat

Verók: politikai bosszú van a háttérben

Az Alkotmánybírósághoz fordul a VI. kerületi önkormányzat és kezdeményezi a Fővárosi Főügyészség kizárását az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan elidegenítése ügyében indult eljárásból - közölte Verók István polgármester.

2009.01.20 18:32MTI

Az önkormányzat annak megállapítását kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy az általa teljesen megalapozatlannak tartott büntetőeljárás alkotmányellenes. 

A polgármester azt mondta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság feltehetően erős politikai nyomásra - az ügyészség utasítására - egy három éve folyamatban lévő ügyben önkormányzati képviselők ellen indított nyomozást, amelyet "büntetőügynek álcáztak, de valójában politikai bosszú".

Verók István szerint a 2002 óta ellenzékben lévő pártok (a Fidesz és a KDNP) azzal, hogy politikai nyomás alá helyezték az ügyészséget, elérték: az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan elidegenítése ügyében a testületi ülésen igennel szavazó nyolc képviselőt - köztük a polgármestert - gyanúsítottként idézzék be és hallgassák ki. 

A polgármester hozzátette, hogy közülük négyen most is képviselők. "Az egyik MSZP-frakciótag keddi kihallgatása közben elhangzott, hogy azért kívánják felelősségre vonni, mert a testületi ülésen leadott szavazatával hűtlen kezelés bűntettét követte el" - mondta a polgármester. 

Verók István szerint a képviselőket a testületi ülésen leadott szavazataik miatt nem lehet büntetőeljárás alá vonni. A gyanúsítás olyan törvényi helyre vonatkozik, amely a rendőrség állításának éppen az ellenkezőjét mondja: "az önkormányzat tulajdonosi jogait a képviselő-testület gyakorolja, így a hűtlen kezelés bűntettének elkövetése fogalmilag kizárt" - fogalmazott. 

A terézvárosi polgármester az ügy előzményéről annyit közölt, hogy az említett ingatlant a VI. kerületi képviselő-testület 2004 júniusában hozott döntésével nettó 150 millió forint vételáron elidegenítette, úgy, hogy a befektető vállalta a bérlők elhelyezésének költségét és az épület teljes felújítását. 

A leromlott állapotú épület értékesítése Verók István szerint elkerülhetetlen lépés volt, a műemlékvédelmi hatóság kötelezte ugyanis az önkormányzatot a felújításra. Mindez 1,5 milliárdos kiadással terhelte volna meg az önkormányzatot. "Másképpen fogalmazva: a milliárdos kiadás helyett százmilliós bevétel az eredménye a lépésnek" - mondta a polgármester. Az értékesítés a hatályban lévő szabályozás szerint közvetlenül, pályáztatás nélkül zajlott le - ezt a rendeletet egyébként a Fidesz és a KDNP által vezetett képviselő-testület alkotta meg - tette hozzá a szocialista polgármester. 

A sajtótájékoztató után, amelyet a polgármesteri hivatalban tartottak, a helyi ellenzék vezetői is beszámoltak álláspontjukról az épület előtt. Illés Zoltán, a Fidesz VI. kerületi elnöke megköszönte az igazságszolgáltatásnak, hogy "megérkezett a VI. kerületbe". Mint fogalmazott: "legalább akkora panamák, ingatlaneladások voltak a VI., mint a VII. kerületben"

A választókerületi elnök hangsúlyozta: ilyen még nem volt a magyar történelemben, hogy két frakció (MSZP, SZDSZ) teljes tagságát kihallgatják bűncselekmény gyanúja miatt. Ezt a bűncselekményt kollektíven nem lehet elkövetni, de tettestársként és egyénileg igen - tette hozzá.

"Azt várom el a képviselőktől és a polgármestertől - függetlenül attól, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme -, hogy mondjanak le mandátumukról" - mondta Illés Zoltán. Hassay Zsófia, a kerületi Fidesz-KDNP-frakció vezetője elmondta, hogy a következő - jövő csütörtöki - ülésen ismét kezdeményezni fogják a képviselő-testület feloszlatását. A frakcióvezető szerint a kerület vezetősége többmilliárdos palotákat "kótyavetyélt" el működése alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.