Az Andrássy út nem játszótér

A bajkeverők keressenek más csatateret - kifakadt Terézváros polgármestere

A rendbontók, magamutogatók és balhékeresők felejtsék el az Andrássy utat, keressenek maguknak "más csatateret" - írta Verók István, Terézváros polgármestere "a bajkeverőknek" címzett nyílt levelében, amelyet hétfőn az MTI-hez is eljuttatott.

2008.07.07 16:54MTI

Az Andrássy út a világörökség része, az út és annak környéke több ezer ember otthona, ezért se nem játszótér, se nem csatatér, annak ellenére, hogy a hétvégén a demokrácia jegyében, a melegfelvonulással és annak ellentüntetésével "ismét ezt a szerepet szánták ennek a környéknek" - írta a VI. kerületi polgármester. Verók István "felháborítónak és megdöbbentőnek" tartja, hogy "nincs jogszabály és nincs felelős személy se, aki felvállalná az ilyen események, rendezvények megakadályozását". 

A Meleg Méltóság Menete szombaton az Erzsébet térről indult az Andrássy úton a Városliget felé. Ugyanebben az időben indult meg az ellentüntetők menete is az 56-osok teréről az Erzsébet tér felé; mindkét felvonulást rendőrök biztosították. A melegek menetét az Andrássy út teljes hosszában gyalázták és dobálták az út mindkét oldaláról. Az első erős támadás a Liszt Ferenc térnél, a Rendszerváltó Fórum rendezvényének helyszínén érte a felvonulókat. 

A térnél a tüntetők megpróbálták megbontani a kordont, rátámadtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak. A Liszt Ferenc térinél is nagyobb összecsapás helyszíne volt a Hősök tere, ahol csuklyás, maszkos tüntetők támadtak a rendőrökre. A kordonokat ledöntötték, a rendőröket megdobálták. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be, a tömeget a Városliget, valamint a Dózsa György úton a Keleti pályaudvar, illetve a Váci út felé szorították ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.