Ma mutatja be az államfő az új főbírójelöltet

Havasiné Orbán Mária lehet az Legfelső Bíróság első női elnöke - ha a pártok rábólintanak

A Győri Ítélőtábla elnökét, Havasiné Orbán Máriát jelöli a köztársasági elnök a Legfelsőbb Bíróság elnökének, a jelöltet ma mutatja be Sólyom László a parlamenti pártok képviselőinek a Sándor-palotában.

2008.11.20 08:29MTI

Az államfőnek azért kellett ismét főbírót jelölnie, mert az Országgyűlés május 26-án nem választotta meg előző jelöltjét, Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt bíráját, akit előzőleg az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) sem támogatott, bár az öt táblaelnök - köztük Havasiné Orbán Mária - egységesen kiállt a főbírójelölt személye mellett.

Az akkori parlamenti szavazáson az MSZP, az SZDSZ és az MDF nem támogatta Baka András megválasztását, a Fidesz és a KDNP igen. A Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Lomnici Zoltán hatéves megbízatása június 24-én lejárt.

Az új főbírót az Országgyűlés kétharmados többséggel választja meg. Amennyiben Havasiné Orbán Máriát megválasztják, ő lesz a Legfelsőbb Bíróság első női elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.