Ma döntenek a pártok, támogatják-e a jelölteket

Ombudsmanokról és legfelsőbb bírósági elnökről szavaz ma a Ház

A Legfelsőbb Bíróság elnökéről, valamint az adatvédelmi és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosáról szavaz az Országgyűlés ma. A Legfelsőbb Bíróság elnökének Baka Andrást jelölte Sólyom László.

2008.05.26 07:37MTI

A Legfelsőbb Bíróság elnökének Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt bíráját jelölte április végén Sólyom László köztársasági elnök. Az MSZP, a Fidesz, a KDNP és az MDF ma dönt arról, támogatja-e a jelöltet. A Fidesz és a KDNP jelezte: sem szakmai, sem politikai kifogásuk nincs a jelölttel szemben. Az SZDSZ nem támogatja a jelöltet.

A két ombudsmani poszt december közepe óta betöltetlen, az államfő jelöltjeit eddig háromszor szavazta le a Ház. Sólyom László május 9-én jelentette be, hogy a posztot korábban is betöltő Péterfalvi Attilát adatvédelmi biztosnak, Fülöp Sándor jogászt pedig a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelöli.

Mindketten voltak már jelöltek, az államfő azért jelölte őket újra, mert ők kapták a legtöbb voksot a parlamenti szavazáson. Az öt frakció ma alakítja ki álláspontját a jelöltekről. Határoznak a képviselők az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény felülvizsgálatáról, amely a jogszabály jelentős részét hatályon kívül helyezi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.