Havazás

Hóesés: érdemes egyáltalán útnak indulni?

A havazás már több helyen forgalmi zavarokat okoz, a vonatok esetenként 40-50 percet is késhetnek, sok megyében kötelező a hólánc, az ORFK szerint az utak járhatók, több térségben másodfokú riasztás van érvényben a hófúvás miatt.

Így kezdődött a hóesés >>> képgaléria

2012.02.04 12:29MTI

Hófúvás miatt Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala és Somogy megye egyes térségeire másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szervezet honlapján szombat délelőtt elérhető tájékoztatás szerint például Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Szeghalom, Keszthely és Balatonlelle környékén is erős hófúvásra kell számítani.

A figyelmeztető előrejelzésben azt írták, hogy az Alföld nagy részén és az Északi-középhegység keleti területein az erős, helyenként viharos, 60-75 kilométer/órás sebességű északkeleti szél többfelé okozhat erős hófúvást, amely magas, fél métert meghaladó hótorlaszokat emelhet. Délnyugaton, főként Zala és Somogy megyében az erős északi szél szintén hófúvásokat okozhat. A Nyugat-Dunántúlon a legerősebb széllökések ugyancsak 60-75 kilométer/óra körül várhatók.

Az intenzív havazás, illetve a havas, hókásás utak miatt hólánc kötelező táblákat helyeztek ki Baranya megye teljes területén és Somogy megyében a 66-os és a 67-es főutak egyes szakaszain.

Kisalföld: egyhetes tanszünet Beleden

Egyhetes tanítási szünetet rendelt el a rendkívüli időjárás miatt a Győr-Moson-Sopron megyei Beled polgármestere a helyi óvodában és általános iskolában - írta szombati számában a Kisalföld.

A cikk szerint a várható csikorgó fagy ellenére is megtartották volna a kisvárosban az órákat, ha a szülők többsége kéri ezt, de egyetlen család sem jelezte, hogy ne tudná megoldani gyermeke elhelyezését.

A szél és a vonat okozta menetszél miatt több állomáson váltóállítási gond van

Szombat délelőtt még nem okozott nagyobb fennakadást a vasúti közlekedésben a zord téli időjárás, ott azonban, ahol nagyobb mennyiségű hó esett, már előfordulnak késések, így elsősorban Békéscsaba és Püspökladány térségében - közölte a MÁV Zrt. társasági kommunikációs osztályvezetője szombat délelőtt.

Hackl Mónika elmondta: szombatra menetrend-változtatást vezettek be, amely azt jelenti, hogy csak a menetrendben hópehellyel jelölt, a rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok járnak. Mivel azonban szombati menetrend lenne érvényben, ez a változtatás viszonylag kisebb mértékű módosulást jelent, s csak néhány százalékkal kevesebb vonat közlekedik - tette hozzá, arra kérve az utasokat, hogy utazásuk előtt mindenképpen tájékozódjanak.

Megjegyezte, hogy a legnagyobb "küzdelem" a váltók környékén zajlik, hiszen azok állítását nehezíti a hóesés, a szél pedig a letakarítás után is újra és újra visszahordja a havat. Ezért a vasúttárság több száz munkatársa teljesít szolgálatot ezekben a napokban.

Mávinform: félórás késések a déli és délkeleti vasútvonalakon

Átlag 25-30 perc késéssel közlekednek a vonatok az ország déli és délkeleti vonalain a havazás és a nagy szél miatt - közölte a Mávinform szombat délben.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint a szél és a vonat okozta menetszél miatt több állomáson váltóállítási gond miatt vannak fennakadások. A váltók folyamatos tisztítása ellenére egyes vonatok további késésére kell számítani, ami a 40-50 percet is meghaladhatja.

A délnyugat-magyarországi területekről átlag 20-25 perc késésről érkeznek jelentések - közölték, hozzátéve, hogy a budapesti pályaudvarok nagyobb fennakadások nélkül fogadnak és indítanak vonatot.

Mint írták, jelenleg négy vonat közlekedik jelentős, 80-100 perces késéssel műszaki problémák miatt.

Zavartalan a forgalom a GYSEV vonalain

A szélsőségesen hideg időjárás dacára zavartalan a forgalom a GYSEV vonalain - tájékoztatta szombat délben a társaság szóvivője.

Mivel a nyugat-dunántúli térségbe kevesebb havat várnak az előrejelzések, ezért a vasúttársaság egyelőre a téli menetrendet sem vezette be: minden meghirdetett vonat a normál menetrend szerint közlekedik - jelezte Rázó László.

Hozzátette: a rendkívüli időjárás miatt a InterCity, EuroCity vonatok a GYSEV vonalain is pót- és helyjegy megváltása nélkül vehetőek igénybe, az elővételben már megváltott jegyeket kezelési költség levonása nélkül visszatérítik.

A vasúttársaság azt javasolja az utazóknak, hogy hosszabb távok esetén az autó helyett válasszák inkább a vasúti közlekedést, így biztonságban eljutnak úti céljukhoz.

Rendben elindultak a BKV-járatok, de a havazás okozhat forgalmi zavarokat

Rendben elindultak a BKV járatai a fővárosban - tudatta szombat délelőtt közös közleményben a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt.

Mint írták, mindent megtesznek azért, hogy a fővárosban és agglomerációjában a hideg téli időjárás ellenére is rendben közlekedjenek a járművek, ettől függetlenül azonban a havazás okozhat nagyobb forgalmi zavarokat.

Rendszeresen ellenőrzik a váltók és a váltófűtés működését, a felső vezeték állapotát, felülvizsgálják a műhelycsarnokok, a szolgálati helyek, a vezetőfülkék, valamint az utasterek fűtőberendezéseit. A buszoknál folyamatosan ellenőrzik a fagyálló- és hűtőfolyadékot, az ablaktörlőket, az akkumulátorokat, víztelenítik a levegős rendszereket, a járművezetőket pedig felkészítették a téli körülmények közötti közlekedés veszélyeire - sorolták az intézkedéseket.

Tájékoztatásuk szerint az autóbuszokon és a trolikon télen-nyáron használható gumiabroncsokat használnak, amelyeket a szakemberek rendszeresen cserélnek.

Folyamatos az együttműködés a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel, amelynek szóró munkagépei síkosságmentesítik a fő- és a közösségi közlekedési útvonalakat, hidakat, felüljárókat, az egészségügyi intézményekhez vezető utakat és a megállóhelyeket. Ha az időjárás megkívánja, a metró felszíni részein, a HÉV- és a villamosvonalakon "hótörő menetek" indulnak majd üzemszünetekben - közölték.

Mindezek ellenére a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV arra hívja fel az utasok figyelmét, hogy utazásukat körültekintően szervezzék meg, és vegyék figyelembe az időjárás okozta késéseket, esetleges járatkimaradásokat.

Kötelező a hólánc - jégre lépni tilos!

Somogyban a 66-os és a 67-es út egy-egy szakaszán - a szentbalázsi, illetve a simonfai emelkedőn - kötelező a hólánc használata.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensének tájékoztatatás szerint a kialakult hóhelyzet miatt rendelték el a hólánc használatát, az érintett útszakaszokon erre jelzőtáblákkal is felhívják a járművezetők figyelmét.

Karsay Kornél elmondta továbbá, hogy a hólánccal nem rendelkező gépjárműveket a rendőrök a 66-os úton a szentbalázsi buszfordulótól, a 67-es úton a töröcskei tetőről visszafordítják.

A kamionok, tehergépjárművek, buszok részére Kaposváron a Vásártéri út - Nyár utca sarkánál lévő területen, illetve a cserénfai elágazónál van parkolási, várakozási lehetőség - tette hozzá a sajtóreferens.

Somogyban éjfél óta dolgoznak a munkagépek a fő- és mellékutakon. Minden járművet bevetettek, munkálatokat azonban nehezíti az intenzív havazás.

Karsay Kornél elmondta azt is, hogy továbbra is veszélyes a jégre menni a Balatonon. A déli parton szombaton két helyen, Siófokon és Balatonfenyvesen jelöltek ki korcsolyázásra, fakutyázásra alkalmas területet a part közelében.

ORFK: nem nőtt a balesetek száma, az utak járhatók

Számottevően nem nőtt a balesetek száma az ország közútjain, de a rendőrség arra kéri az autósokat, hogy csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges, és járművük kifogástalan műszaki állapotban van.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a szombat délelőtt 11 órai adatokat ismertetve azt mondta: a reggeli adatokhoz képest számottevően nem nőtt a balesetek száma az ország közútjain, csak kisebb koccanásos balesetek történtek.

Életveszélyes sérülésről, halálos balestről eddig nem érkezett jelentés - mondta a dandártábornok, akinek közlése szerint a havazással és a hideg idővel összefüggésben a legnagyobb balesetnek az M3-as autópályán történt délelőtti eset nevezhető, ahol három autó ütközött egymásnak.

Az ORFK szóvivője azt mondta, egy folyamatosan működő operatív törzs figyelemmel kíséri és elemzi a hideg idő és a havazás miatt kialakult helyzetet.

Hómunkásokat vesznek fel Budapesten

Hómunkásokat vesz fel a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. délután két órától este tízig tartó munkavégzésre - közölte a cég szombat délelőtt az MTI-vel.

Az FKF Zrt. a nappali műszakban 98 szóró és ekéző munkagéppel folyamatosan végzi az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon, továbbá 330 hómunkással a közjárdákon, közlépcsőkön, gyalogátkelőhelyeknél a síkosságmentesítést - mondták el, megjegyezve, hogy az előrejelzések szerint Budapesten napközben további havazás várható.

Hómunkásnak jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet, amelyek címei megtalálhatók a www.fkf.hu címen. A nyolcórás munkavégzésért nettó 3550 forintot fizet a társaság - olvasható a közleményben.

Rekordhideg Európában - kevés lesz a gáz!

Az idei tél leghidegebb éjszakáját regisztrálták Németországban szombatra virradóra: a német időjárási szolgálat (DWD) mínusz 27,3 fokot mért az ország déli részén fekvő Oberstdorfban. A Gazprom nem tud eleget tenni a nyugat-európai országok pótlólagos igényeinek. Olvassa el cikkünket >>>

Tovább szedi áldozatait a tél Ukrajnában

Ukrajnában szombatra 122-re emelkedett az egy hete tartó rendkívüli hideg áldozatainak száma, a zord időjárás miatt az ország 17 ezer iskolájában tanítási szünetet rendeltek el.

Az ukrán egészségügyi minisztérium reggel kiadott közleménye szerint az elmúlt nyolc napban országszerte több mint kétezren jelentkeztek az egészségügyi intézményekben fagyási sérülésekkel és kihűléses tünetekkel, közülük 1,6 ezren szorultak kórházi kezelésre. A halálos áldozatok közül legtöbben, 78-an az utcán fagytak meg, 32-en saját otthonukban, 12-en pedig kórházi kezelés közben haltak meg szervezetük kihűlése következtében - áll a közleményben.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának adatai szerint Ukrajna-szerte 3172 ideiglenes melegedő működik, és folyamatban van további 80-nak a felállítása. Ezeket a helyeket eddig közel 65 ezren keresték fel, csak az eltelt egy nap során mintegy 12 ezren kerestek menedéket a melegedő sátrakban a hideg elől.

Az oktatási tárca a rendkívüli hidegre való tekintettel az ország 17 ezer iskolájában rendelt el tanítási szünetet, így több mint 4,5 millió tanuló otthon tölti a leghidegebb napokat. Kárpátalján csak hat hegyvidéki járás iskoláit zárták be.

Az időjárási előrejelzések szerint szombaton némileg enyhül a fagy szorítása, az ország területének nagy részén nappal mínusz 9-14 fok, éjszaka mínusz 17-22 fok lesz a levegő hőmérséklete, csak egy keleti és két északi megyében várnak mínusz 26 fokos éjszakai fagyot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.