A Sedannal teljes a kollekció

A Citroen C4 kínálat teljessé vált

A Citroën 2007 utolsó negyedévétől Európa több országában is forgalomba hozta új C4 Sedan modelljét. Ezzel teljessé vált az ötajtós személygépkocsi és kupé változatokból álló C4 kínálat, amely modellekből piaci bevezetésük óta több mint 547.000 darabot adtak el.

2008.06.05 12:30ma.hu

A C4 modellel azonos platformra épülő, hagyományos csomagterű gépkocsi hosszabb tengelytávjának köszönhetően nagyobb helyet biztosít a hátul ülő utasok számára és a csomagtartója is igen nagyméretű. 

A C4 Sedan, a C4 modellek fő stílusjegyeit a hagyományos csomagterű gépkocsikra jellemző térfogatokkal és méretekkel (hosszúság: 4,77 m, szélesség: 1,77 m) ötvöző gépkocsi, melynet egyértelműen az elegáns négyajtós személygépkocsik kategóriájába szántak. Az autó orr-része magán viseli a Citroën márkára jellemző fő stílusjegyeket. A hűtőrács közepén elhelyezett nagyméretű Citroën embléma krómozott díszlécekkel meghosszabbított szárai az oldalfalakra felnyúló, bumeráng formájú fényszórókig érnek. 

Oldalnézetben, a karosszéria lendületes vonalvezetése az utasoknak biztosított kényelmes és világos térre enged következtetni. A szélvédő formája és mérete, valamint az íves vonalvezetésű, maximálisra növelt oldalablak elegánssá teszi a C4 Sedan megjelenését. A magas karosszéria övvonal hangsúlyozza a gépkocsi erőteljes felépítését, az oldalablakok mentén végigfutó krómozott díszléc pedig vizuális egyensúlyt teremt. 

A C4 Sedan hátsó részének felépítése jó útfekvésre és tökéletes stabilitásra utal. Az autó védelmet nyújtó, impozáns hátsó kinyúlása nagyobb biztonságérzetet kelt. A hátsó lámpák az első fényszórók stílusát követve szintén bumeráng formájúak és a tágas csomagtartót hangsúlyozó, krómozott díszléc köti össze őket. A 2,71 méteres tengelytávnak köszönhetően a gépkocsi kivételes helykínálattal rendelkezik, barátságos és az utasok egyéni igényeihez igazodó teret kínálva. 

Az autó csomagtartójának térfogata 513 liter (VDA szabvány szerint). A nagyméretű csomagtartóajtónak köszönhetően könnyen hozzá lehet férni a csomagtartóhoz. Az 1,04 m kerékdobok közötti távolság szintén megkönnyíti a terjedelmes tárgyak berakását. A rakodófelület hossza akár az 1,21 métert is elérheti, a kalaptartó alatti magasság pedig 50 cm. A gépkocsi szériatartozékként 2/3-1/3 arányban osztottan dönthető üléspaddal rendelkezik.


A C4 Sedan vezetőterét ergonómiai szempontok szerint alakították ki. Ennek megfelelően központi kezelőszervekkel ellátott rögzített közepű kormánykerékkel szerelték fel. A vezetéssel kapcsolatos legfontosabb adatok a műszerfal középső részén található kijelzőn jelennek meg, így a vezető és az utasok is jól láthatják a különböző információkat. 

A C4 Sedan már piaci bevezetésétől kezdve benzinmotorral és részecskeszűrővel (FAP) rendelkező HDi dízelmotorral is megrendelhető. Mindkét motor megfelel az Euro IV-es előírásoknak és ötfokozatú, kézi sebességváltó kapcsolódik hozzájuk. C4 Sedan szériatartozékként változó rásegítésű szervokormánnyal szerelt (amelyet egy elektromos szivattyú működtet). A rásegítés mértéke a gépkocsi sebességétől és a kormányállás szögétől függően változik, hogy bármilyen feltételek mellett megfelelő szolgáltatást nyújtson. Nagy sebességnél a nagyobb biztonság érdekében határozottabb, kis sebességnél pedig a manőverezés megkönnyítése érdekében könnyebb a kormányzás. 

A még biztonságosabb fékezés érdekében a C4 Sedan vészfékezés rásegítővel (AFU) is rendelkezik és hirtelen fékezés esetén az elakadásjelző lámpák automatikusan bekapcsolnak. Az ESP (amely 2007 októberétől a különböző kiviteli szintektől függően opcióként rendelhető) a talajtapadás csökkenése esetén lép működésbe. Az elektronikus menetstabilizáló rendszer automatikusan korrigálja a gépkocsi mozgási pályáját, miközben az ASR segítségével megakadályozza a kerekek kipörgését.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.