Időben figyelmeztették a NASA-t! Megfelelő kabinnal túlélhették volna a tragédiát a Columbia utasai

Az űrhajó személyzeti menekülési lehetőség nélkül nem biztonságos emberek szállítására.
2003.02.04 08:04

Lett volna esély az űrhajósok megmentésére?

Bár még nem bizonyított, valószínű, hogy a szombaton felrobbant Columbia amerikai űrrepülőgép sorsa már az indításkor megpecsételődött. A repülésirányítók a start után két nappal már tisztában voltak azzal, hogy az űrsikló baloldali szárnyával a fő üzemanyagtartályáról egy levált habtömítés ütközött, és emiatt megrongálódhatott néhány hőálló csempe. Ezt a sérülést a mérnökök végül is nem minősítették kockázati tényezőnek, mert már korábban is előfordult ilyesmi, és a repülés gond nélkül zajlott le, ezért aztán a továbbiakban nem is foglalkoztak vele.

Az AP amerikai hírügynökség elemzésében kitér arra: nem kísérelték meg, hogy felmérjék a kár mértékét. Így nem vizsgálták földi telepítésű nagy felbontású teleszkópokkal, illetve erre megfelelő műholdakkal az ütközés helyét, és nem utasították a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás legénységét sem arra, hogy amikor a két űreszköz "látótávolságba" kerül egymáshoz, kameráikat a Columbia bal szárnyára szegezzék. Az űrrepülőgép legénysége az orr-részből nem láthat el a sikló másik végén, és alján lévő területre.

Ám ha mégis felmérték volna a kár mértékét, azaz megbizonyosodtak volna arról, hogy a Columbia ebben az állapotban nehezen tudná magát a visszatéréskor átverekedni a sűrű légkörön, még mindig marad a kérdés: mit lehetett volna tenni az űrhajósok életének megmentéséért. Az egyik lehetséges változat az lett volna, hogy maguk a Columbia űrhajósai javítják ki a hibát. Csakhogy erre sem tartalék hőálló csempéjük, sem megfelelő szerszámaik nem voltak. A sérülés különben is nehezen megközelíthető helyen keletkezett.

A legénység két tagja, Michael Anderson és David Brown ugyan kiképzést kapott egyszerűbb külső szerelési munkákra, mint például egy beszorult antenna kiszabadítására, de arra, hogy ilyen messzire elmerészkedjék az utaskabintól, az valószínűleg öngyilkos űrsétával ért volna fel.

A kikötés a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) sem jöhetett szóba, hiszen a Föld körül keringő bázis magasabb pályán keringet, mint a Columbia, amelynek nem volt annyi üzemanyaga, hogy a mintegy 100 kilométerrel magasabb pályára tornássza fel magát. De ha el is érte volna a ISS-t, nem tudott volna vele összekapcsolódni, mert nem látták el azzal a dokkológyűrűvel, amely a kikötéshez szükséges, tekintve, hogy nem tervezték a két űreszköz randevúját.

Az egyik legnagyobb eséllyel kecsegtető megoldás az lehetett volna, hogy másik űrsiklót küldenek a bajba jutottak kimentésére. Erre most az Atlantis lett volna a legalkalmasabb, mert már javában zajlott felkészítése márciusra kitűzött startjára. Amiből most már nem lesz semmi. Egy-egy űrsikló felkészítése egy újabb repülésre ugyan négy hónapot is igénybe vehet, ám ezt a folyamatot fel lehet gyorsítani, de annak árán, hogy számos ellenőrző mérést, tesztet kiiktatnak a felkészítési programból.

Ez viszont újabb baleseti kockázatokat jelentett volna, és ebben az esetben ráadásul az is dilemmát jelenthetett volna, hogy az Atlantis irányításához minimálisan szükséges két fős legénységet is kitegyék-e az életveszélynek. Végül a Columbiát érő hőterhelésen enyhítettek volna azzal, hogy a légkörbe érkezéskor csökkentik az űrsikló belépési szögét, ám ez sem lett volna biztos megoldás, mert a Columbia ebben az esetben túl nagy sebességgel ért volna földet.

prev[3/3]
  1. 1. oldal
  2. AFP: Az elmúlt évben a NASA többször súrolta a tragédiát
  3. Lett volna esély az űrhajósok megmentésére?

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Előkerült a lezuhant Columbia orrkúpja Külön weboldalat tartanak fel a kétkedők a NASA-nak Egyesült Államok: gyászszertartás a Columbia legénységének A NASA elbocsátotta a veszélyre figyelmeztető tanácsadókat A Columbia vesztét a bal szárny túlhevülése okozta Irakról folytatott megfigyelést a Columbia? Nincs jövője a nemzetközi űrkutatási programnak? - a Columbia tragédiája erre is kihat A tervezettnél gyorsabban lépett a légkörbe a Columbia Columbia: a felszálláskor leváló darab okozhatta a tragédiát? Darabjaira hullott az űrsikló, sokkoló képek a maradványokról és a robbanásról Képek: emberi maradványokat is találtak az űrsikló roncsai között Irak utcáin Isten bosszújának nevezik a Columbia űrhajó katasztrófáját

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.