Édes illat lepte be a Kopaszi-gátat
Sirított és pirított: Tatár Csilla már felkészülten várja a kürtőskalács fesztivált
Ínycsiklandóan édes illat lepte be a napokban a Kopaszi-gát végét, ahol Tatár Csilla műsorvezető és néhány gasztroblogger máris ráhangolódott a közelgő II. Kürtőskalács Fesztiválra.
Tatár Csilla már készül a II. Kürtőskalács Fesztiválra
Noha csak tavaly rendezték meg első alkalommal, rögtön nagy népszerűséget ért el a Kürtőskalács Fesztivál, az Erdélyből származó finomság hódolóinak tehát bizonyára jó hír, hogy idén is közeleg már az a nap, sőt, nem is egy, hanem mindjárt három, amikor az édes kelt tésztából készült csemegéknek hódolhatunk mindenféle színben és ízben. Persze a nagy kedvenc továbbra is valószínűleg a natúr cukros, illetve a fahéjas és a diós változat marad, de azok is bőséggel találnak majd a fogukra valót, akik inkább az ínyenc változatokat kedvelik.
A rendezvény házigazdája idén Tatár Csilla műsorvezető lesz, aki már jó előre hozzálátott, hogy mire elérkezik október 10-e, már profi kürtőskalács-készítőként állhasson a látogatók elé. Bevallotta, hogy sokkal bonyolultabbnak vélte a kürtőskalács-sütés folyamatát, mint amilyen valójában, és a minap megtartott felkészítés végére már ő is rutinosan sirította - azaz gyúrta hosszú kukaccá - a tésztát, majd tekerte a sütőfára, amiben András Tünde, a fesztivál egyik ötletgazdája volt a segítségére.
„Bevallom, ritkán szoktam tésztaféléket készíteni, mert a kelesztés sosem akart úgy sikerülni, ahogy kellene. De most a szakszerű segítségnek hála ezt is megtanultam, legközelebb már biztosan menni fog otthon is” – vallotta be Csilla, aki így, hogy egy profitól leshette el a technikát, rövid idő alatt gyakorlott sütővé vált.
Azt is megtudtuk, hogy ez a csemege ugyan sokféle módon elkészíthető, de két változat biztosan nem kerülhet az asztalra: András Tünde elárulta, hogy soha nem lenne hajlandó sós verzióban megsütni a kalácsot, és a diétázóknak sem kedvez a recept, a kürtőskalács jellegzetességét ugyanis a sütés közben karamellizálódó cukorréteg adja, de a mostanában közkedvelt nyírfacukor alkalmatlan erre: az nem pirul, ellenben tűzijátékot szór és másodpercek alatt lepereg a tésztáról.
Ezen kívül azonban szinte csak a fantázia szab határt a különböző variációknak, amelyek közül Csilla a fahéjasra és a kakaósra esküszik, de nagy sikere volt a tavaly bevezetett "csokicseppes" és "kürtős-csapágy" változatoknak is. Annak pedig külön örült a rendezvény háziasszonya, hogy nemcsak a rendezvényeken juthat hozzá a finom csemegéhez, hanem a kisméretű mobil sütőszerkezetnek hála már otthon is bárki elkészítheti a fesztiválokon megismert édességet. Ez utóbbit a nagyközönség is megismerheti, sőt, a bátrabbak ki is próbálhatják, ha ellátogatnak október 10-12. között a Vajdahunyad vár előtti térre, a II. Kürtőskalács Fesztiválra!
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06