Egy tonna körettel döntötték meg a rekordot
Elárasztotta a krumplipüré a francia nagyvárost
A világ legnagyobb - több mint egytonnás - burgonyapüréjét készítették el a hét végén a délnyugat-franciaországi Poitiers-ben Joel Robuchon, az egyik legismertebb francia mesterszakács receptje szerint.
2012.10.01 07:29MTIAz óriási adag étel elkészítése nem egészen hat óráig tartott. Mintegy 200 önkéntes profi és amatőr érkezett séfek szervezésében Franciaország minden részéből, hogy végrehajtsák a Guinness Rekordok Könyvébe bekerülésre méltó bravúrt.
"Megdöbbentett, mennyi energiával vetették bele magukat a fiatalok a munkába" - mondta el Joël Robuchon, aki összesen 24 Michelin-csillagot kiérdemelt éttermeivel abszolút világcsúcstartó. A séf maga is jelen volt a poitiers-i Futuroscope-ban, Franciaország második legnagyobb szabadidőparkjában tartott főzésen.
Robuchon dicsérte, ahogyan a fiatalok a héjában megfőzték a burgonyát, majd meghámozták, zöldségpasszírozón átnyomták, majd hozzáadták a vajat, a tejet, és az egészet átszitálták. "Szeretet volt a főzésben" - tette hozzá a séf. Az óriási krumplipürét a Futuroscope éttermeinek 8000 látogatója között osztották szét.
A szabadidőpark főnöke, Noël Gutrin elmondta, hogy 800 kilogramm burgonyát, 250 kiló vajat, 300 liter tejet használtak fel. Két, egyenként 90 fős csapat váltotta egymást reggel hattól félóránként, amíg délre elkészült a 1042 kilogramm krumplipüré.
Anne-Lise Rousé, a Guinness illetékese, aki Londonból érkezett a rekord hitelesítésére, elmondta, hogy a burgonyapüré szerepelni fog a 2014-es kiadásban. "Ez volt az első ilyen rekord, de több ország, közöttük Kína, már jelezte, hogy meg akarja dönteni" - tette hozzá.