Jogvédetté tennék a sógorok a Krainert

Kolbászháború tört ki a szomszédaink közt: kié az igazi?

Jogi védelem alá vonnák az osztrákok a kolbászukat, a szlovénok viszont nem adják egykönnyen, ragaszkodnak hozzá, hogy a darált hús fűszerezését és füstölését ők találták fel.

2012.04.16 07:29ma.hu

Különleges jogvédelem alá helyeztetnék a szlovénok a Krainer kolbászt, mint ahogy uniós védelem illeti meg a pezsgőt, a parmezánt vagy a cornwalli töltött tésztát. Déli szomszédaink ragaszkodnak hozzá, hogy a darált disznóhús ilyen módon történő elkészítését náluk találták fel még a XIX. században, így jogosnak is tűnik igényük.

Csakhogy a hír hallatán az osztrák sógoraink meglehetősen idegesek lettek, mivel szerintük a Krainer mégis inkább tőlük származik, ráadásul a csemege sajtos változata, a Käsekrainer az egyik legnépszerűbb kolbászfajta arrafelé, így egy uniós jogi védettség igencsak nehéz helyzetbe hozná a felhasználást.

"Képtelenség, hogy a kedvenc specialitásunkat átnevezzük" - mondta Josef Bitzinger, a Bécsi Kereskedelmi Kamara vezetője, utalva arra, hogy ez a kolbász az osztrák nemzeti örökség részét képezi. Szerinte a kolbász egyfajta védjegy az osztrákoknál, és emlékeztetett rá, hogy az sem jelent senkinek problémát, hogy a frankfurti virslit Németországban bécsi virsli néven emlegetik.

A szlovének szerint viszont mivel a kolbász alapját képező hús valójában hozzájuk kötődik, teljesen jogos az az igényük, hogy az Európai Bizottság földrajzi védelme alá vonják azt. Ha a két országnak nem sikerül megegyeznie a következő fél év során, a bizottság kezébe kerül a kérdés eldöntése.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.