Importra szorulhat az ország?
Spekulációs túlzás is lehet a fuzáriumriadó
Bejárta a magyar sajtót az egyik nagy malomipari cég vezetőjének nyilatkozata, miszerint az idei búza gombafertőzése miatt annyira kevés lesz a hazai liszt, hogy importra szorulhat az ország, sőt, ötvenszázalékos lisztáremelkedés is jöhet.
2010.07.27 11:05MR1- KossuthA molnárok már jó néhány hete bejelentették, drágítják a lisztet, amire a pékek úgy válaszoltak, akkor ők olcsóbban hoznak be alapanyagot külföldről.
Abban szinte mindenki, termelő, molnár, pék egyetért, hogy az esős idő miatt probléma a búza gombafertőzöttsége, a mértékkel kapcsolatban azonban már nincs egyetértés. Különösen azért, mert hivatalos adatok egyelőre nincsenek. Azt még a malmokat tömörítő Gabonaszövetségnél is túlzásnak tartják, hogy a fertőzöttség miatt lisztimportra szorulnánk. Mások ki is mondják, hogy egy ilyen nyilatkozatnak inkább az lehet a célja, hogy az egyébként is emelkedő árakat még inkább meglódítsa. A Gabonaszövetség főtitkára, Pócsa Zsófia szerint a fuzáriummal kapcsolatban valóban rosszak a tapasztalatok, de ez alapján egyelőre nem szabadna véleményt mondani arról, elég lesz-e búza, mert még az aratás sem zajlott le. A szövetség mindenesetre felhívta tagjaik figyelmét, hogy akár többletköltségek árán is, de vizsgálják meg a búzát, és amelyik tétel nem felel meg élelmiszerbiztonsági szempontból, azt ne vegyék át. Az eddigi nyilatkozatok alapján egyébként a szakember is érzi a feszültséget a lisztet őrlő malmok és a lisztből kenyeret sütő pékek között, de úgy gondolja, hogy a pékeknek sem lesz más lehetőségük, mint továbbra is a magyar lisztből dolgozni.
Kétségtelen, hogy nőni fog a liszt ára, de ez várhatóan így lesz a környező országokban is, hiszen a búza ára is nő a tőzsdéken, így emelkedik a liszt ára is. Az is elképzelhető, hogy a kenyér is drágul, de ha jó minőségű, élelmiszerbiztonság szempontjából jó terméket szeretnénk enni, van egy bizonyos ár, amit meg kell fizetni - mondja a Pócsa.
Az azonban, hogy mi az az ár, amit hajlandó is megfizetni a vásárló, kérdés, hiszen az emberek már a kenyéren is spórolnak. Ezért is keresik a pékek külföldön az olcsóbb lisztet.
Varga László, szövetségük elnöke azt mondja, van olcsóbb a hazainál, igaz, egyre kevesebb helyen.
A magyar fertőzésnek mindenesetre biztosan híre ment már külföldön is, és nyilván emelik az árat a környező országokban is – teszi hozzá.
A pékek egyébként folyamatosan egyeztetnek a Gabonaszövetséggel is, és szeretnénk bejutni mindenhova, ahova eddig nem hívták meg őket, például a minisztérium aratási koordinációs értekezletére is.
Szeretnének ugyanis tisztán látni, és szeretnék, hogy ha a kenyeret ugyanúgy kezelnék, mint bármelyik más árut.
Ma ugyanis a kenyér még mindig egy kicsit politikai kérdés, a törekvés pedig az, hogy legyen olcsó, mindegy, hogy a pék kibírja vagy nem – mondja Varga.
A minőségellenőrzéssel foglalkozó Controll Union ügyvezető igazgatója szerint szinte kizárt, hogy olyan rossz legyen a búza minősége, ami lisztimportra szorítaná az országot a hiány miatt.
Bár a minőségvizsgálatot egyelőre nem kezdték meg, mert az akkor indul, amikor raktárba viszik, illetve hajóba vagy vonatba pakolják az árut, Farkas Szilárd azt mondja, elképesztőnek tartaná, ha importálnunk kellene a búzát.
Eddig még sosem volt akkora nagy a baj, mint amit ilyenkor szoktak világgá kürtölni - teszi hozzá a szakember, aki szerint az ilyen hírekbe a spekuláció is belejátszhat: valaki egyszerűen többet akar kapni a búzájáért.
Most meglehetősen nagy területeket vetettek, meglehetősen jó minőségű vetőmaggal, ahhoz pedig, hogy valóban behozatalra szoruljunk élelmiszer minőségű lisztalapanyagból, az kellene, hogy ennek a mennyiségnek a fele problémás legyen, ám erre nem lát esélyt.