Veszélybe kerülne a város távfűtése

1500 ember, munka nélkül: beláthatatlanok a Vértesi Erőmű bezárásának következményei

A Vértesi Erőmű bezárásának következményei Oroszlányban beláthatatlanok, 1500 ember veszítené el munkahelyét, és veszélybe kerülne a város távfűtése - jelentette ki a város polgármestere kedden sajtótájékoztatón Oroszlányban.

2010.05.11 14:25MTI

Rajnai Gábor tiltakozott az ellen, hogy a VÉRT május 18-ára összehívott közgyűlésén a tulajdonos Magyar Villamos Művek (MVM) a társaság felszámolását terjesztené elő, amely ellentétes a kormány korábbi határozatával.

Az eseményen Keleti György, a térség leköszönő MSZP-s országgyűlési képviselője elmondta: "az MVM a Fidesz belső köreivel egyeztetett ennek a közgyűlésnek az összehívásáról ... jellemző a kialakult helyzetre, hogy az MVM öttagú igazgatóságából hárman lemondtak, nem kívánnak részt venni ebben a színjátékban".

Keleti György emlékeztetett rá, hogy az MSZP-kormány mindent megtett, hogy tovább lehessen működtetni a Vértesi Erőművet és a hozzá kapcsolt márkushegyi bányát, amely az ország utolsó mélyművelésű bányája. A továbbműködtetésre kormányhatározat kötelezi az MVM-et. Keleti György idézte az MVM-csoport vezetőjének korábbi nyilatkozatát, aki szerint a Vértesi Erőmű mára sajnálatosan elsősorban szociálpolitikai központ, ahol MVM csak asszisztál a mindenkori kormányzatnak. Keleti György kifogásolta, hogy az MVM csak a gazdasági szempontokat hajlandó figyelembe venni.

A képviselő rámutatott, az erőmű a válság miatt nem tudja annyiért eladni az áramot, mint amennyiért megtermeli, ezért havonta egy milliárd forint támogatást kap az MVM-től. Ezen kívül évente 8 milliárd érkezik az erőműbe a szénfillérből, amelyet minden áramfogyasztó fizet az áram árában, és csak a VÉRT életben tartására lehet fordítani.

Rajnai Gábor elmondta, hogy Oroszlány és Bokod távhőellátását is az erőmű biztosítja. A városnak hosszú távú szerződése van a távhőellátásra az erőművel, amely három év alatt mondható fel.

A kapcsolt villamosenergia-termelés miatt a távhőár a harmadik legalacsonyabb az országban, de ez a pozíció áramtermelés nélkül nem tartható, így amennyiben az áramtermelést leállítják, 30-40 százalékos lakossági áremelkedés is elképzelhető. Az MVM vezetője, Mártha Imre korábban azt mondta: ha ésszerű határidőn belül be lehetne zárni a veszteség nagyobb részét termelő bányát, akkor az erőmű biomassza és a meglévő szénkészlet felhasználásával biztosíthatja Oroszlány hőellátását mindaddig, amíg egy új, korszerű fűtőmű nem épül.

A VÉRT helyzetét súlyosbítja egy Kapolyi Lászlóhoz köthető céggel, illetve több más áramkereskedővel tervezett üzlet meghiúsulása, amely miatt több kártérítési per indult. Az év elején a cseh CEZ nyert pert a VÉRT-tel szemben, az erőmű a kártérítés kifizetésére soron kívül 1,9 milliárd forintot kapott az állami költségvetésből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.