Magas marad az élelmiszerek ára

Válság után sem lesz olcsóbb az élelmiszer

Rövid távon magas maradhat az élelmiszerek ára, mert igen kényes az egyensúly a kereslet és a kínálat között - állítják nemzetközi szakértők.

2009.11.13 07:19MTI

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) november 16-18. között Rómában tartandó élelmezési csúcstalálkozója alkalmából közreadott elemzés szerint az árak könnyen el is szabadulhatnak, a 2007/2008-as dráguláshoz hasonló válságot idézvén elő.

Bár az árak már lejjebb mentek a 2008. évi csúcshoz képest, még mindig jóval magasabbak, mint a válság előtt, 2006-ban, s jelentős az áringadozás: idén májusban az élelmiszerek ára átlagosan 24 százalékkal volt magasabb, mint 2006-ban a FAO elemzői szerint.
A drágulás egyik legfőbb oka, hogy a mezőgazdasági alapanyagok és az energia iránti kereslet növekedése nem párosul elegendő termelő kapacitás kiépítésével, elsősorban a fejlődő országokban.

A FAO előrejelzése szerint a szemestermények átlagára 10-20 százalékkal lesz magasabb reálértékben 2009-2018 között, mint 1997-2006 között volt, míg a növényi olajok átlagára 30 százalékkal lehet több. A húsfélék és tejtermékek ennél kisebb mértékű drágulására számít a FAO - legalábbis rövid távon -, miután ezek a termékek érzékenyebben reagálnak a jövedelmeknek a válság előidézte csökkenésére.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.