Forráskivonásokról döntöttek

Az MSZP teljes mértékben kiáll Bajnai megszorításai mellett

Az MSZP-frakció vezetése elfogadta az önkormányzatokat és a közösségi közlekedést érintő jövő évi forráskivonás mértékét, de további egyeztetést tart szükségesnek ezek a részletekről - értesült az MTI szocialista forrásból szombaton délelőtt azt követően, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök a 2010-es költségvetés előkészítéséről egyeztetett a képviselőcsoport első embereivel.

2009.08.29 17:05MTI

A vitás ügyekben egyezségre jutott az MSZP-frakció vezetése és a kormány – mondták szocialista politikusok az MTI-nek.

Hozzátették: nagyságrendileg „megvan” az a 120 milliárd forint, amelyet az önkormányzatoktól vonnának el. Ezt az összeget a kormány jelölte meg a Nemzetközi Valutaalapnak küldött szándéknyilatkozatban.

Az MTI információi szerint 50 milliárd forintot tesz ki az a csomag, amely rögzíti: jövőre nem lesz forrásuk a helyhatóságoknak arra, hogy kizárólag hazai forrásból finanszírozzanak fejlesztéseket.

Az önkormányzati feladatok csökkentése hozzávetőleg 35 milliárd forintot tesz ki, de a közoktatási és szociális tárcáknál is jelentkezik a településeket érintő elvonás: csökkennek egyes normatívák támogatásai.

A közösség közlekedés költségvetési finanszírozásából 40 milliárd forintot von el az állam jövőre, de nem finanszírozza a MÁV veszteségét sem, amely több tízmilliárdos tétel.

Az MTI úgy értesült, hogy az önkormányzati feladatok „átszabásáról” és a közösségi közlekedés átszervezéséről további egyeztetések lesznek.

Utóbbinál arról tárgyalnak majd, hogy miként szüntessék meg a párhuzamosságokat a MÁV és a Volán hálózatai között.

Az egészségügy finanszírozása jövőre a tervek szerint reálértéken marad, azaz néhány milliárd forinttal bővül 2010-ben e szféra költségvetési támogatása. A prioritásként kezelt közbiztonság viszont szinte az egyetlen terület lesz, ahol nő a 2010-ben felhasználható források összege.

Hétfőn az MSZP-frakció Bajnai Gordon miniszterelnök részvételével tárgyal a 2010-es büdzsé részleteiről, egy nappal később pedig a kormány első olvasatban vitatja meg a költségvetést.

Szeptember 9-én fogadja el a tervek szerint a kormány a törvényjavaslatot, amelyet 11-én nyújt be az Országgyűlésnek.

Mesterházy: Takarékos és fegyelmezett költségvetés lesz

Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető a megbeszélés után az MTI-nek kifejtette: a szombati megbeszélés lezárása volt a költségvetés előkészítésének, és ez alapján azt lehet mondani, hogy a vitás kérdésekre van szakmai megoldási javaslata a kormánynak.

Hangsúlyozta: a jövő évi büdzsé takarékos és fegyelmezett lesz, nem választási, hanem kizárólag az ország hosszú távú érdekét figyelembe vevő költségvetés készül.

Elmondta, hogy a 2010-es költségvetést 3,8 százalékos hiánycélt alapul véve tervezték. A büdzsé prioritásai között a közbiztonság, az oktatás, az egészségügy és a foglalkoztatás szerepelnek.

A frakcióvezető közölte, hogy a költségvetésről hétfői ülésén dönt a képviselőcsoport. Arra a kérdésre, hogy számít-e vitára a frakcióülésen, Mesterházy Attila úgy válaszolt: szerinte nyugodt hangvételű megbeszélés lesz, mivel az egyeztetéseken nagyon sok képviselő vett részt, és szerinte minden vitás kérdésre sikerült valamilyen megoldást találni.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ettől még minden képviselő elmondhatja a véleményét az ülésen.

A politikus újságíróknak kiemelte: korábban még nem volt példa arra, hogy a kormány egyeztessen a frakcióval a költségvetés benyújtása előtt, és ilyen korán még soha nem volt kész a büdzsé első változata.

Ez könnyebbé teszi az igazodást az érintetteknek, hiszen hamar lehet látni számokat - jelezte. Mesterházy Attila közölte, azzal számolnak, hogy a 2010-es büdzsét november végén, december elején fogadja el az Országgyűlés.

Az önkormányzati terület a napokban nyilvánosságra került költségvetési számaival kapcsolatban azt mondta: a frakció által meghatározott elveknek megfelel a büdzsé tervezetének ezen része.

Szavai szerint a szocialista frakció álláspontja az volt, hogy akkor lehet kevesebb pénzt adni az önkormányzatoknak, ha növelik a mozgásterüket.

Ezt - mint fogalmazott - két módon lehet megtenni, egyrészt az önkormányzati feladatok, másrészt az állami normatívák átszervezésével.

Az egyeztetésen többek között jelen voltak - az MSZP frakcióvezetősége mellett - a frakció egyes munkacsoportjának vezetői, valamint az oktatási, a szociális és az önkormányzati tárca képviselője.

Oszkó Péter pénzügyminisztert államtitkára, Katona Tamás képviselte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.