Véget ért a pénztárca-préselés?

Oszkó Péter: nem lesznek újabb megszorítások

Nincs szükség újabb megszorító lépésekre, az idei makrogazdasági pályában ugyanis nem lesz lényeges eltérés a prognózistól, amely nem különbözik jelentősen az Európai Unió által készített előrejelzéstől sem - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter az MTI-nek a szerdai kormányülés után.

2009.05.06 17:21MTI

"Nem látok okot arra, hogy újabb megszorító lépésektől kelljen tartania a társadalomnak" - fogalmazott Oszkó Péter.

A hétfőn kiadott legfrissebb brüsszeli előrejelzés szerint Magyarországon 6,3 százalékos lehet 2009-ben a gazdasági visszaesés, az államháztartási deficit pedig a bizottság szerint 3,4 százalék lehet. A Bajnai-kormány ugyanakkor 5,5-6 százalékos GDP-esést valószínűsített és 3 százalék alatti hiánnyal számolt. A pénzügyminiszter felhívta arra a figyelmet: a tárca már korábban is jelezte, a válságkezelő programhoz készített előzetes makropályát akkor tudja véglegesíteni, amikor a teljes Európai Unióra (EU) vonatkozó aktuális prognózis hivatalossá válik. Kiemelte, hogy az EU-jelentésében Magyarországra vonatkozóan szerepel olyan mondat, miszerint az unió nem tudta még pontosan értékelni az új program minden részletét, és hatásait számszerűsíteni.

Oszkó Péter megismételte, hogy kormány és a brüsszeli bizottság most kezd részletes tárgyalásokat a válságkezelő programról, a tárgyalások az előzetes tervek szerint május 18-án zárulnak.

Ezt követően készül el egy közös álláspont, amely alapján véglegesítik az idei makrogazdasági számokat, köztük a GDP-várakozást, és a hiánycélt. A 2010-es adócsomagról szólva a pénzügyminiszter azt mondta, ennek részletei heteken belül nyilvánosságra kerülnek, és abból ki fog derülni, a kormány milyen arányú adócsökkentést tervez melyik adónemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.