Nem kirándul, nem eszik a turista a válságban
A turizmus visszaesése kétszámjegyű, az éttermeké akár 40 százalék
A turizmus visszaesése riasztóan magas, kétszámjegyű lehet, az éttermek bevételének csökkenése pedig becslések szerint eléri a 30-40 százalékot - hangzott el a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátó és Idegenforgalmi Karának (BGF KVIFK) sajtótájékoztatóján, amelyet a Negyven év a vendéglátás és a szállodaipar fejlődéséért című konferencia alkalmából tartottak hétfőn Budapesten.
2009.04.20 18:00MTIAz 57 ezer magyar étterem nagy része szerény jövedelemtermelő képességgel rendelkezik, sokuk már ma is veszteséges - mondta a tájékoztatón Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke, a konferencia egyik előadója.
A magyarországi éttermek jelentős részét a kötelező bürokrácia, a fölös túlszabályozottság jellemzi - hangzott el.
A hazai mezőgazdaság termékeit kellene jobban felhasználni, ám a csúcsgasztronómiát képviselő vendéglátóhelyek a nyersanyagok jelentős részét külföldről hozzák be.
Ugyanakkor az elnök megjegyezte: a honi vendéglátás palettáján ugyanúgy szükség van a magyaros, klasszikus ételeket kínáló, valamint az újdonságokra építő és az ínyencéttermekre egyaránt. Fontos a vendégcentrikus hozzáállás kialakítása is - tette hozzá az MT Zrt. elnöke.
A válságból való kilábaláshoz szükséges, hogy továbbra is megmaradjanak a jelenlegi feltételek mellett az üdülési csekkek és az étkezési utalványok, , az adók és a bürokrácia csökkenjen, a vállalkozók hitelhez jussanak.
Elkerülhetetlen teendő a szakember szerint a fekete- és a szürkegazdaság kifehérítése, amely csak úgy történhet meg, ha mindenki számlát ad, és bejelentett dolgozót foglalkoztat. A jubileumi konferencián Tóbiás János, a Danubius Hotels Group általános vezérigazgató-helyettese ismertetett egy tanulmányt, amely a magyar szállodaipar jelenlegi helyzetét és jövőképét taglalta. Kiemelte: eddig is kétszámjegyű már a csökkenés a turizmusban.
A szállodai kapacitások a 3-5 csillagos kategóriában 2000-hez képest 2008-ra közel 41 százalékkal növekedtek Magyarországon, míg az egy szállodai szobára eső vendégéjszakák száma az elmúlt négy év alatt 13 százalékkal csökkent, és a realizált átlagárak is folyamatosan mérséklődtek.
A versenyképességet és a jövedelmezőséget negatívan befolyásolták olyan tényezők is, mint az áfa-emelés, a forint árfolyamának ingadozása, az energia- és az élelmiszerárak változásai, az élőmunka költségeinek és a szállodaipar adóterhelésének növekedése. Tóbiás János kiemelte: szerencsétlen egybeesés, hogy a 2008 második felében kezdődő globális pénzügyi és gazdasági válság a hazai szállodaipart éppen a mélypontján érte el.
A versenyképesség csökkenéséhez hozzájárult, hogy stagnált a kereslet, nőtt a szállodai szobák száma, miközben romlott a gazdálkodás feltételrendszere.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 8:27 Elhunyt Ferenc pápa
- 6:40 Kínai áttörés a haditechnikában - újtípusú robbanószert teszteltek élesben
- 22:39 Húsvét - Ferenc pápa: nincs béke a fegyverkezés leállítása nélkül
- 20:37 Brit harci gépek követtek orosz katonai repülőgépeket a NATO keleti határainak közelében
- 18:35 Az Egyesült Államok több városában tüntetéseket tartottak a Trump-adminisztráció politikája ellen
- 16:34 Húsvét után ismét változékonnyá válik az időjárás
- 14:32 Kigyulladt egy folyami hajó Kongóban, sokan életüket vesztették
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06