A kormány 350 ezer forintig finanszíroz

37 ezerrel csappant meg a közszféra létszáma

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2006 szeptemberét követő egy évben 16,6 ezer ember vesztette el az állását az egészségügyben, tizenötezernél is többen távoztak a közigazgatásból, míg a többieket az oktatás területéről menesztették.

2008.01.23 06:58Világgazdaság

Érdekesség, hogy a közszféra távozói közül hatezernél is kevesebben tűntek fel a munkanélküliek között. Többen éltek az előre hozott nyugdíj lehetőségével, az öt éven belül nyugdíjba vonuló köztisztviselők közül pedig félezren választották az úgynevezett Prémium évek programot, vagyis bár a továbbiakban munkakörük nem volt, a foglalkoztatójuk heti 12 óra időtartamú munkát rendelhet el. Végkielégítés helyett korábbi illetményük 70 százalékát kapják, ám a továbbiakban ők nem küldhetők el átszervezés, létszámcsökkentés miatt.

A többiekről egyelőre keveset tudni; az Állami Foglalkoztatási Szolgálattal (ÁFSZ) szerződést kötött személyzeti tanácsadó cégek többsége egyáltalán nem vagy alig találkozott a versenyszférában elhelyezkedni kívánó közszolgával. Szerintük az elbocsátottak többsége a kapcsolatai felhasználásával igyekszik új poszthoz jutni, egy részük pedig feketemunkásként vagy újdonsült kényszervállalkozóként dolgozik; becslésük szerint a versenyszféra jó, ha ezer főt felszívott közülük. Az ÁFSZ nyilvános adatbázisában pedig jelenleg 1105 önéletrajz tulajdonosa várja, hogy elbocsátott közszolgaként valaki felfigyeljen rá.

A kormány vállalta, hogy a távozók átképzését fejenként 350 ezer forintig finanszírozza. Az ÁFSZ a Világgazdaságot arról tájékoztatta, hogy 806 exközszolgát iskoláztak be, legtöbben nyelvi, számítástechnikai, pályázatírói képzést választottak, de volt, aki masszőrnek, számviteli ügyintézőnek tanul. A tovább-, illetve átképzésekre eddig 156 milliót költött a kormány.

Ha a létszámcsökkentésben érintett vállalkozóvá vagy már működő cégben tulajdonossá akar válni, akkor jövő év végéig igénybe veheti az úgynevezett pályamódosító hitelt. A kedvezményes kamatozású kölcsön tavaly január óta igényelhető a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül, hárommillió forint erejéig. Az MFB-nél érdeklődésünkre elmondták, tegnapig bezárólag 28 elbocsátott 76 millió forintos hitelt vett igénybe, vagyis átlagosan 2,7 millió forint kölcsönhöz jutott.

Tehát az exközszolgák közül van, aki regisztrált munkanélküli, esetleg tanul, vagy épp hitelt törleszt, szerencsés esetben valamelyik cég alkalmazottja, ám úgy tűnik, több mint harmincezren „láthatatlanok”. Ha ők vissza akarnak térni a közszférába, akkor böngészhetik a www.kozigallas.gov.hu weblapot, amelyen a három hete indult Kormányzati Személyügyi Központ személyügyi szolgáltató igazgatósága közli majd a megüresedett köztisztviselői és közalkalmazotti posztokat. Igaz, ezen egyelőre egyetlen álláslehetőség árválkodik. A Világgazdaság úgy tudja, az üres posztok feltöltése péntektől folyamatos lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.