A feketegazdaságot is fölszámolná a Húscéh
Versenyképes és biztonságos magyar hús
A versenyképességet és a fogyasztói biztonságot kívánja a korábbinál markánsabban érvényesíteni tevékenységében a Vállalkozók Húsiparosok és Húskereskedők Szövetsége (Húscéh) - tájékoztatta az MTI-t Remény Ervin, a szervezet új elnöke.
2008.01.13 09:00MTIA versenyképességet és a fogyasztói biztonságot kívánja a korábbinál markánsabban érvényesíteni tevékenységében a Vállalkozók Húsiparosok és Húskereskedők Szövetsége (Húscéh) - tájékoztatta az MTI-t Remény Ervin, a szervezet új elnöke.
Az új célok hatékony megvalósítása érdekében döntöttek úgy a múlt év végén a Húscéhbe tömörült vállalkozások vezetői, hogy rendkívüli közgyűlést tartanak és új elnököt választanak, elismerve Fazekas József korábbi elnök tevékenységét - tette hozzá az elnök. Annak érdekében, hogy a Húscéhhez tartózó vállalkozások versenyképessége fokozható legyen a feketegazdaság ellen hatékonyabb eszközökkel kell fellépni - húzta alá az elnök. Szerinte ugyanis az áfa-költség nélküli értékesítés jelentős árelőnyt biztosít a feketegazdaság szereplőinek. Ezért a szervezet az eddiginél szigorúbb ellenőrzésre kívánja sarkallni mind a szaktárcát, mind pedig a végrehajtó szervezeteket.
Emellett saját eszközeikkel szintén a feketegazdaság hathatós visszaszorítása érdekében kívánnak tevékenykedni. Ez utóbbiról Remény Ervin elmondta: a Húscéh tagjainak olyan minőségbiztosítási rendszert vezetett be és alkalmaz, amely a szervezet által védjegyként bejegyeztetett címke használatával garantálja a termékek biztonságos fogyaszthatóságát és nyomon követhetőségét.
A szakember elmondta: a húságazatban mintegy 20-25 százalékra becsülhető a feketegazdaság aránya. Emiatt a vállalkozások évente több 10 milliárd forintra tehető árbevételtől esnek el és az államot is sokmilliárd forintos adóbevétel kiesés éri. A Húscéh tagvállalatai a védjegy használatával nemcsak a minőségi árukra kívánják felhívni a vásárlók figyelmét, hanem a hagyományos előállítású magyar termékeket is kiemelten szeretnék népszerűsíteni a jövőben. A Húscéh új elnöke beszélt arról is, hogy a nagyvállalatokat tömörítő érdekképviselettel a Hússzövetséggel szintén szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy a Húscéh által kitűzött célok mielőbb megvalósuljanak.
Remény Ervin közölte: jelenleg a magyar húsipar éves árbevétele mintegy 350-400 milliárd forint. A 400 kis- és közepes vállalkozás éves árbevétele pedig eléri a 100-120 milliárd forintot. A feketegazdaság kártétele pedig éves szinten mintegy 100 milliárd forint körüli összegre becsülhető az ágazatban.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06