Sok előnnyel járnak
Egyre népszerűbbek a helyi élelmiszerek
Egyre kedveltebbek a helyi élelmiszerek, amit az is jelez, hogy a korábbi 6-8 százalékról 8-12 százalékra emelkedett arányuk a fogyasztáson belül.
2013.12.06 13:32MTI
Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az Anyaföld (Terra Madre) Napján tartott szakmai rendezvényen - amelyen a hagyományos termékeket előállító közösségekről emlékeznek meg világszerte - megerősítette, hogy a szaktárca tovább kívánja javítani azokat a feltételeket, amelyek eredményeként a helyi előállítású tradicionális élelmiszerek még egyszerűbben juthatnak a piacra.
Ezért a minisztérium szorgalmazza, hogy minél több helyi, hagyományos termékeket árusító piac nyíljon országszerte, és ösztönözni kívánja, hogy a magyar fogyasztók minél szélesebb köre ismerje meg a helyi élelmiszerek fogyasztásával járó előnyöket.
Ehhez kapcsolódik az a mostani szakmai rendezvény is, amelyet az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága szervezett a VM támogatásával - mondta a helyettes államtitkár. Tóth Katalin kiemelte: a szaktárca stratégiai célkitűzéseinek fontos eleme a hagyományos hely élelmiszerek piacra jutásának támogatása, valamint fogyasztásuk ösztönzése.
Az Anyaföldi Napjának megünneplése azért különösen fontos - folytatta -, mert világszerte ezen a napon, az olyan termékeket előállító közösségek kerülnek a figyelem középpontjába, amelyek tevékenységük során maximálisan figyelembe veszik a fenntarthatóság és a biodiverzitás elveinek érvényesítését.
Ezért is állnak a Terra Madre Napjáról megemlékező rendezvény középpontjában a Hagyományok - Ízek - Régiók, azaz a HÍR védjegyet viselő termékek, amelyek egy-egy tájegység hagyományos terméke. Így a HÍR védjegyes termékek között van mangalicahúsból készült kolbász, vagy birkapörölt illetve pálinka is.
A helyi termékek támogatására és elismerésére az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága és a VM egy vándordíjat alapított, amelyet az idén a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület kapott meg a helyi termékek hagyományőrzése terén végzett kiemelkedő tevékenyégének elismeréséként. Az elismerést Szabadkai Andrea, az egyesület elnökségi tagja vette át.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06