Nem kell félnünk!

Magyarországon jó az élelmiszerbiztonság

Magyarországon az élelmiszerek előállítása biztonságos, a fogyasztók jó minőségű árut kapnak - mondta Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára az Élelmiszerbiztonság a XXI. században címmel rendezett nemzetközi konferencián csütörtökön Budapesten.

2008.05.22 15:00MTI

A jó élelmiszerbiztonsághoz megfelelő tudományos szakmai hátteret ad a kiváló nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBiH), amelynek munkájára a jövőben is szükség lesz az egységes élelmiszer-biztonsági rendszerben. Utalt arra, hogy a parlament előtt van az élelmiszerlánc egységes piaci felügyeletét lehetővé tevő törvény, amelynek elfogadása nagy lépés lesz a hatóságoknak, az élelmiszert előállító vállalkozásoknak és a fogyasztóknak egyaránt. 

Süth Miklós elmondta: az élelmiszer bizalmi termék, amelyről a fogyasztóknak hiteles információt kell kapniuk. A szakállamtitkár szerint fontos a tudatos szemlélet kialakítása a vállalkozóknál és a fogyasztóknál. Utalt a parlament előtt lévő törvényjavaslatra, amelyben új elem, hogy a hatóság az előírásoknak nem megfelelően tevékenykedő vállalkozásokat nemcsak bírságolhatja, hanem képzésre és továbbképzésre is kötelezheti. 

A minisztérium hamarosan bemutatja az élelmiszerlánc felügyeleti stratégiát, amelyben a proaktív és a preventív szemlélet egyaránt megjelenik. A főállatorvos felhívta a figyelmet arra, hogy egyes vélemények szerint élelmiszerhiányra lehet számítani a világon, ezért a mezőgazdasági termelést bővíteni kell, nem elegendő a szintentartás. Süth Miklós hangsúlyozta: az élelmiszerellátás globalizálódott, ezért határon átnyúló kérdéseket kell megoldani, amihez segítséget nyújt az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA), amelynek magyarországi partnere a MÉHivatal. Catherine Geslain-Lanéelle, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója munkájukról szólva kiemelte, hogy olyan tudományos véleményeket hoznak nyilvánosságra, amelyekkel az Európai Tanács és az Európai Parlament munkáját egyaránt segítik. Tavaly 650 tudományos véleményt fogalmaztak meg. Továbbá kockázatelemzésükbe, kockázatbecslésükbe építenek a tagországokban meglévő tudományos szakértelemre, és ebben a jó partnerek között említette a MÉHiB-et is. Az EFSA főigazgatója kitért arra, hogy költségvetésük 70 százalékát tudományos vélemények kialakítására fordítják. 

Létrehozták az élelmiszeradalékokkal, ízfokozókkal foglalkozó egységeket. Júniustól pedig nyilvánosan is hozzá lehet majd férni a tudományos információkkal feltöltött adatbázisukhoz. Szeitzné Szabó Mária, a MÉBiH főigazgatója a hivatalt bemutatva utalt arra, hogy öt éves fennállásuk alatt több minisztérium is ellátta felügyeletüket, 2007. július elsejétől kerültek az FVM irányítása alá. Úgy látják, hogy a jövőben is szükség lesz munkájukra, amelyeket a kockázatelemzésben, kockázatbecslésben, a kommunikációban és a nemzetközi területen végeznek. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBiH) 2003-ban alakult az élelmiszer- és takarmánybiztonság területén szakmai döntés-előkészítő, véleményező, javaslattevő, információs, koordináló, az Európai Unió központi szerveivel és a tagállamok élelmiszerbiztonsági szerveivel kapcsolattartást végző szervezetként.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.