Törvény született az élelmiszerek jelöléséről

Uniós rendelet az egészséges döntésért

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közölte: megjelent az élelmiszerek jelöléséről szóló új európai uniós rendelet, amelyről még a magyar soros elnökség alatt állapodtak meg, és amelynek célja, hogy a fogyasztók könnyebben dönthessék el, mi az egészséges táplálék.

2011.11.23 17:23MTI

A tárca emlékeztet arra, hogy a magyar európai uniós elnökség egyik jelentős sikere az élelmiszerek címkézéséről szóló megállapodás, amelynek köszönhetően fogyasztóbarát címkék kerülnek az európai élelmiszerekre.
   
Az élelmiszerek megjelöléséről szóló új uniós rendelet 2011. december 12-én lép hatályba, a vállalkozások három évet kapnak az új szabályok átvételére.
   
A rendelet legnagyobb újítása, a kötelező tápértékjelölés, és fontos újdonság még a csomagoláson a minimális betűméret bevezetése, valamint a friss húsoknál a származási hely kötelező megjelenítése - olvasható a VM közleményében.
   
A jobb olvashatóság érdekében szabályozták a betűnagyságot az élelmiszerek csomagolásán. A nyomtatott kis „x” betű magassága nem lehet kisebb 1,2 milliméternél. Több más olvashatósági kritériumot  is megneveztek, például az éles kontrasztot a betűk és a háttér színe között, meghatározták a sortávolságot, a betűközöket, és a betűtípusok egyéb tulajdonságait.
   
Az előrecsomagolt élelmiszereken kötelező lesz feltüntetni bizonyos tápanyag-összetételi információkat, vagyis az energiaértéket és a zsír, a telített zsírsavak, a szénhidrátok, a cukrok, a fehérje, és a só mennyiségét. Minden adatot meg kell adni 100 grammra vagy 100 milliliterre vetítve, és a ma is alkalmazott kiegészítő jelölésekre - részletezi a szabályozást a szaktárca.
   
Felhívják a figyelmet arra, hogy szigorúbbá válnak a fogyasztók félrevezetésének tilalmára vonatkozó előírások. Az úgynevezett helyettesítő élelmiszerek jelölése kiemelt hangsúlyt kap: ha az élelmiszerben egy szokásosan jelenlévő összetevőt helyettesítenek, a fogyasztó számára ezt a tényt egyértelműen jelezni kell a termék megnevezésében, például sajtutánzatnál azt, hogy milyen növényi zsiradék felhasználásával készült.
   
Az allergéneket vizuálisan is ki kell  emelni a csomagoláson az összetevők felsorolásakor (vastag betű, más háttér, aláhúzás, stb.). Újdonság, hogy az allergének jelenlétét a nem előrecsomagolt élelmiszereknél - például éttermekben az étlapon - is a fogyasztó tudomására kell hozni - hívja fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.