Tokaji Borászok Asztaltársasága
Tizenegy pincészet összefogása Tokajért
Közös borkörúttal mutatkozik be október 1-jén a tizenegy, zömmel kisebb, kézműves tokaji pince összefogásával létrejött Tokaji Borászok Asztaltársasága.
2011.09.24 17:40MTI"Az asztaltársaság ötlete az év elején született, mikor Szilágyi László barátommal, a Gizella pince vezetőjével úgy gondoltuk, hogy össze kellene fogni hozzánk hasonló célokkal rendelkező borászokkal" - mondta el a szervezet elnöke, Balassa István, aki az idei szürettel kapcsolatos várakozásaikról is beszélt.
Mint hozzátette, olyan, Tokajban tevékenykedő, magas minőséget képviselő pincészeteket hívtak meg a szervezetbe, amelyek tenni kívánnak a városért és a tokaji bor hírnevének öregbítéséért.
Az asztaltársaságot jelenleg a Balassa Bor, a Benkő borház, a Dobogó pincészet, az Erzsébet pince, a Gizella pince, a Hímesudvar pincészet, a Majoros birtok, a Paulay borház, a Pinceköz borászat, a Sauska Tokaj és a Zöld birtok alkotják. Mint azonban az elnök megjegyezte: "ez egy nyílt szövetség; ha kinövi magát egy-két fiatal tokaji borász, aki megfelel az asztaltársaság kritériumainak, azokat szeretettel várjuk".
Terveik szerint a Tokaji Borászok Asztaltársasága negyedévenként jelentkezik egy-egy nagyobb volumenű rendezvénnyel, első alkalommal október 1-jén, a tokaji borfesztivál keretében megrendezett borkörúttal. Ennek öt állomása során bemutatkozik mind a tizenegy pincészet, ezek borai mellett számos gasztronómiai és kulturális program is várja a látogatókat.
Balassa István elmondása szerint a következő közös megjelenés 2012 januárjában vagy februárjában várható egy közös évjárat-bemutató formájában, ha "olyan állapotban" lesznek, akár már a 2011-es borokból.
A borász szót ejtett az idei szüretről is, amelyet egyes helyi termelők már meg is kezdtek. "Ha kimegyünk a dűlőkbe, gyönyörű kép mutatkozik, de ez sajnos még nem mutatja azt, ami a szőlőben van. Érdekes lesz az évjárat, mert nagyon kellene csapadék, ennek híján nem fog tudni kiteljesedni az a minőség, ami benne rejlik az évben. Eső nélkül is jó évünk lesz, de lehetne még benne több" - fogalmazott.
Mint hozzáfűzte, a száraz borok alapanyagai nagyon szépek, egyelőre nagyon kevés nyoma mutatkozik viszont az aszúsodásnak. "Míg más évjáratokat, például a 2010-est novemberben szüreteltük, idén korábban fogjuk. Most úgy tűnik, hogy már októberben le fog zajlani a szüret" - mondta el Balassa István.
Kapcsolódó írások:
- Mámoros recept: mártsuk Tokajiba a sertést!
- A borvidéki termékleírásban forrhat ki a tokaji-vita
- Először kóstolhatnak tokaji borokat a Hungaroringen
- A tokaji határok kijelölését követelik a szlovákok
- Mastodon, Slayer, Guano Apes: lassan forrni kezd a Hegy'
- Topacot pancsoltak az ausztrál tokajiból
- Hegyalja fesztivál - a Foreign Beggars, a Ladytron és a Scooter is fellép
- Egy szakaszon megszüntetik a belvízvédelmi készültséget
- Borzalmas gyilkosság: életfogytiglan a tokaji pénzszállító mészárosainak
- Örökös Hegyalja tagokat avattak Tokajban
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06