Erős agrárpolitikára van szüksége az EU-nak

Fazekas szerint fél év alatt egy évnyi elnökségi munkát végeztek el

Sándor vidékfejlesztési miniszter azt mondta: az Európai Unió csütörtökön leköszönő, magyar soros elnöksége fél év alatt közel egyévi munkát végzett el a mezőgazdasági politikai témákban.

2011.06.28 12:37MTI

Kedden volt a magyar elnökség alatt rendezett utolsó miniszteri találkozó, az agrártárcák vezetőinek értekezlete.
   
Fazekas Sándor emlékeztetett: a hat hónap alatt nyolc agrárminiszteri ülést rendeztek, köztük egy rendkívüli találkozót e hónap elején.
   
Úgy vélte: az elnökség alatt kezelt legfontosabb kérdés az unió közös agrárpolitikájának jövőbeni alakulása volt, ezt az elnökség a következtetések tanácsi elfogadásával megoldotta.
   
Nem mindegy, hogyan alakul a mezőgazdasági politika, hiszen a gazdák támogatása Brüsszelből érkezik - fejtette ki. Kiemelte: a következtetések szerint erős agrárpolitikára, átgondolt fejlesztésekre, beruházásokra van szükség az unióban.
  
Az elnökségnek menet közben felmerült problémákkal is meg kellett küzdenie, mint a dioxinbotrány, illetve a zöldségpiaci problémák az elmúlt hetekben - mutatott rá Fazekas Sándor.
   
A közös halászati politikával kapcsolatosan elmondta: az elnökség alatti kezdeményezés volt, hogy az édesvízi haltartás hangsúlyosabb szerepet kapjon.
   
Fazekas Sándor hangoztatta: azon is dolgozott a magyar elnökség, hogy a következő, lengyel elnökségnek megfelelően előkészített állapotban adja át a stafétát.
   
"Ma is előredolgozunk már, olyan témák vannak napirenden, amelyek a további munkát segítik" - szögezte le.
    Külön beszélt a miniszter az élelmiszerárak ingadozásáról, az arra adható válaszokról. Ez a kérdés téma volt a húsz legfejlettebb, illetve vezető feltörekvő országot tömörítő G20 csoport agrárminiszteri találkozóján is.
   
Ez a probléma mindenkit foglalkoztat, hiszen nincsen olyan élelmiszer, amelynek ne emelkedett volna az ára - mutatott rá Fazekas Sándor.
   
Hangsúlyozta, hogy szélsőséges áringadozások a termelőket is fenyegetik, a befektetőket pedig óvatosságra késztetik.
   
Az áringadozás csökkentésére szerinte megoldás lehet a tárolás-készletezés, a jobb piaci adatszolgáltatás és termésbecslés. Fontos, hogy az unió megfelelő intervenciós készletekkel rendelkezzen, miközben most a világban minimálisak a tartalékok.
   
A közös agrárpolitika jövőjéről magyar elnökség alatt hozott döntés is az áringadozások csökkentésének irányában hat - hangoztatta Fazekas Sándor. Ilyen elemnek minősítette a tartalékolásról, az aktív piaci eszközökről kidolgozott iránymutatásokat, a fiatal gazdák segítését, valamint a helyi termelés ösztönzését is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.