Sok a tejjel kapcsolatos tévhit
Tejnagyhatalom ide vagy oda, egyre kevesebbet iszik a magyar
Sok a tejjel kapcsolatos tévhit a magyar lakosság körében annak ellenére, hogy évi 68,9 literes fogyasztásunkkal még mindig valóságos "tejnagyhatalomnak" számítunk.
2010.05.07 08:52MTIEz hangzott el azon a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón, amelyen a GfK Hungária Piackutató Intézet országos felmérésének adatait ismertették. A felmérés a Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából készült.
"Nagyon sokféle kutatásunk van, ilyen jellegű, amely a tejfogyasztására vonatkozik az első" - hangsúlyozta Sánta Zoltán, a GfK Hungária Piackutató Intézet kutatásvezetője, aki elmondta, hogy 2010 áprilisában végezték a vizsgálatot 500 fős országos reprezentatív minta bevonásával. A felmérés célcsoportja a 15 évnél idősebb népesség volt.
A kutatásvezető kitért arra, hogy a viszonylag magas tejfogyasztás ellenére, amellyel például a magyar népesség megelőzi az osztrákokat és az olaszokat, az utóbbi időben lassú visszaszorulása tapasztalható.
"Az elmúlt 4 évben 3 százalékkal csökkent a tejfogyasztás" - emelte ki Sánta Zoltán. A felmérés szerint a 15 évesnél idősebb magyar lakosság 84 százaléka hetente legalább egyszer fogyaszt tejet. A fogyasztásban azonban igen nagy a szóródás.
A megkérdezetteknek mindössze 41 százaléka fogyaszt naponta tejet. A válaszadók 33 százaléka hetente többször iszik tejet, 10 százaléka hetente egyszer.
A népesség nyolc százaléka havonta 1-2 alkalommal iszik tejet, 5 százaléka ennél ritkábban.
A fennmaradó 4 százalék allergia vagy más betegség miatt nem ihat, illetve nem iszik tejet.
A hazai fogyasztók árérzékenyek, és korosztályi, iskolázottsági sajátosságok is megmutatkoznak. Az alkalmi fogyasztók között magasabb az idősebb, viszonylag alacsonyabb iskolai végzettségűek aránya.
A rendszeres tejfogyasztók körében - ide sorolják a legalább heti egy alkalommal tejet fogyasztókat - felülreprezentáltak a nők, a gyermekes családok, a szellemi foglalkozásúak, a budapestiek és a nagyvárosiak. A fogyasztás mértéke mellett a magyar népesség tejfogyasztással kapcsolatos tájékozottságát is vizsgálták.
A gyakori fogyasztók viszonylag tájékozottabbnak bizonyultak. "Vannak olyan témák, amelyekben viszonylag tájékozottak a magyar fogyasztók. Ilyenek például, hogy egészséges a tejfogyasztás, hogy nem tartalmaz egészségtelen zsírokat, hogy érdemes hőkezelni fogyasztás előtt.
Emellett azonban vannak olyan kérdések, amelyekben bizonytalanabb a lakosság: például abban, hogy magas, vagy alacsony-e a tej kalóriatartalma. E kérdésben három részre oszlott a válaszadók véleménye: nagyjából a megkérdezettek harmada vélte, hogy magas a kalóriatartalma, harmada szerint kevés, s ugyanennyi a bizonytalanok száma" - fogalmazott Sánta Zoltán.
Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetének dietetikusa a tévhitekről beszélve, kiemelte: a lakosság 47 százaléka véli, hogy a pasztőrözés és UHT (ultramagas hőmérsékleten történő) kezelés során elvesznek a tejből fontos tápanyagok.
Ezzel szemben a tejet fehérjetartalma és ásványi anyagai, valamint a D-vitamin miatt fogyasztjuk. Ezek a komponensek a hőkezelések során gyakorlatilag változatlan maradnak, a tápanyagnak pedig legfeljebb 10 százaléka vész el.
A megkérdezettek 82 százaléka véli a legegészségesebbnek a házi, kimért tejet. Ezzel szemben a házi, kimért tej az egészségre káros mikroorganizmusokat, például Mycobacterium tuberculosist, azaz a tébécé kórokozóját tartalmazhatja.
Jelenléte az adott állatállomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén múlik.