Tudnak főzni az űrben
Reggel már kávét főztek az Űrállomáson!
A Szojuz TMA-15M fedélzetén a legújabb kísérleti és utánpótlási anyagok között helyet kapott a világ első űrkávéfőzőgépe.
2014.11.25 11:00ma.huMint az közismert, a súlytalanságban a folyadékok nagyon „érdekesen”, esetenként kifejezetten veszélyesen tudnak viselkedni. Ezért a személyzetes űrrepülések több mint 50 éves története úgy telt, hogy az űrhajósok kávéja egy zárt tasakban lévő por volt, amihez egy – a tasakon lévő – szelepen keresztül kellett forró vizet adni. Miután a keveréket felrázták, a tasakon lévő csövön keresztül lehetett azt inni - részletezte az eddigi módszert az Űrvilág.hu. Történt azonban, hogy a legutolsó olasz űrhajós, Luca Parmitano az ISS-ről hazatérve azt mondta: „a legjobban a jó kávék hiányoztak odafent!”

A kérés ezúttal nem talált süket fülekre, és az ASI (Olasz Űrügynökség), az űrételek fejlesztésére specializálódott olasz ARGOTEC és a kávégépeiről világhírű LAVAZZA összefogásának eredményeként megszületett az űrállomásra kvalifikált, zárt rendszerű, 20 kg-os ISS kávégép, azaz az ISSpresso!
A kihívás természetesen nem volt kicsi, hisz be kellett tartani a szokásos elektromos, tűz-, robbanás-, és folyadékszivárgás-veszélyekkel kapcsolatos összes elvárást. Ennek eredménye például, hogy mind az "input", mind az "output" oldalon továbbra is maradnak a zacskók!
A kávékülönlegességek (espresso, lungo, cappuccino, stb.) zárt zacskókban kerülnek felhasználásra, és a kész ital is zárt tasakba érkezik. Persze kit érdekel ez, amikor végre igazi nedű készül és az ISS-t sok évtized után végre kávéillat fogja betölteni!