30 év múlva robot rendőrök igazoltatnak?

Durva: Már csak 32 évet kell várni - jön a robotrendőr

2040-től a robotok rendőri feladatok végrehajtására is képesek lesznek - jósolja Noel Sharkey, a Sheffieldi egyetem mesterséges intelligencia- és robotika-tanára.

2008.08.18 07:37MTI

A professzor távolabbi prognózisa szerint 2084-ig kell azonban várni arra, hogy a legjobb robotok "emberszabásúak" legyenek és képesek legyenek egy fegyver felkutatására vagy felismerni egy személy agresszív viselkedését egy nagyobb térségen belül. A szakembert annak a kutatásnak a keretében interjúvolták meg, amelyet a Warner Home Video rendelt a Terminator: 

The Sarah Connor Chronicles című tévéfilm új DVD-jének forgalomba hozatala alkalmából. Sharkey a robotikának Japánban, Kínában, Dél-Koreában, Izraelben, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában elért haladására alapozza előrejelzéseit. "A robotok nem lesznek szuperintelligensek és nem rendelkeznek majd én-tudattal, de akiket ellenőriznek majd, azokat a társadalom fogja ellenőrizni." 

2070-ben a professzor szerint robotok végzik majd az alkohol- és kábítószertesztet, sőt képesek lesznek automatikusan levonni a bírság összegét az illető bankszámlájáról. Az embereket azonban "ingerelni fogják a robotok új képességei, mert magánéletük megsértését fogják látni benne" - jegyezte meg Noel Sharkey.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.