Kopi Luvak

Teszt a cibetmacskás kávé ellenőrzésére

Japán kutatók tesztet fejlesztettek ki a világ legdrágább kávéjának ellenőrzésére, hogy kiderüljön, valóban megjárták-e a babok egy cibetmacska bélrendszerét.

2013.08.25 06:31MTI

Az indonéz nevén Kopi Luwak kávéfajtából főzött ital csészéje 17 ezer forintnyi összegbe kerül, kilója ezer dollár (220 ezer forint). Éppen ezért gyakran hamisítják olcsóbb kávébabot hazudva az eredetinek, amelyből csak nagyon kevés terem évente. Emiatt és drágasága okán az emberiség zöme nem is ismeri a zamatát, így pedig könnyen hamisítható.

A Kopi Luwak különlegessége - árán túlmenően - babjainak előélete: az Ázsiában honos cibetmacska megeszi a cserje magvait, amikor azok még húsosak, megemészti a lágy gyümölcshúst, a kemény magvakat, a kávébabot pedig kiüríti magából. Ezeket azután kellő tisztogatással, érleléssel és pörköléssel készítik elő emberi fogyasztásra. A babszemek "szüretelése" keserves munka, mivel ki kell bányászni a cibetmacska piszkából.

A hamisítványok kiszűrésének eddig egyetlen módja volt: a kóstolás. Az Oszakai Egyetemen azonban olyan vegyszert fejlesztettek ki, amely megmutatja, hogy a kávé valóban cibetmacska ürülékéből származik-e. A valódiságról savak, pontosabban azok mennyiségi szintjei árulkodnak, amelyek a cibetmacska emésztőrendszerének köszönhetően mások, mint a hagyományos kávéban - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.