Tényleg a svájci csoki vagy a híres bor jobb?

Beégtek a borsznobok és a csokifalók

Ha tudományosan ellenőrizzük, kiderül, hogy nem a csokoládégyártás fellegvárában készült svájci csokit vagy a híres és drága kaliforniai bort érezzük finomabbnak, hanem a kínai csokoládészeletet, illetve az Indiában szüretelt szőlő levét.

2011.08.27 09:12MTI

Amerikai kutatók a Journal of Consumer Research szaklapban megjelent tanulmányukban csattanós pofont adtak mindenkinek, aki azt hiszi, hogy ízérzésük és véleményalkotásuk igen objektív.

Keith Wilcox és munkatársai érdekes vizsgálatsorozatot folytattak annak tanulmányozására, hogy milyen módon és mértékben befolyásolja ízlelésünket és azután alkotott véleményünket az, hogy mit mondtak nekünk kóstolás előtt.

A vásárlás lélektanának kutatói bebizonyították, hogy ha valakinek kóstolás előtt azt mondják: a csokoládé Svájcban készült, kivétel nélkül úgy érzi, hogy ez finomabb, mint amikor azt mondták neki, hogy a csemege kínai. Ám, ha csak a kóstolás után tudták meg az édesség eredetét, a legtöbb vizsgált személy a kínai csokit szerette jobban. Az már teljesen mindegy, hogy a letört csokoládé kocka valójában ugyanaz az amerikai tucatáru volt.

A vizsgált személyek egyetemi hallgatók voltak. "Ha a vizsgálat előtt azt közölték velük, hogy a csokoládé Svájcból való, a csokoládégyártás csúcsaként ismert svájci csokit érezték finomabbnak, a kínainak mondott szelethez képest" - mondta a vizsgálat vezetője. Ha viszont a megkóstolás után közölték velük, hogy amit ettek, az kínai volt, jobbnak érezték, mint a svájcit, mert a kínai árutól eredetileg rosszabbat vártak.

A kutatók ugyanezzel magyarázták Boston egyik borkereskedésében folytatott vizsgálatukat, ahol 21-72 éves törzsvásárlók kaptak borkóstolót. Ha a kóstolás előtt az olasz vagy az indiai bor között lehetett választani, a törzsvendégek az olasznak mondott pohár után mondták, hogy az jobb, mint az indiai. Ha kortyintást követően fedték fel a bor eredetét, a vendégek jobbnak minősítették a híresnek aligha mondható indiait.

A vizsgálók egyébként azért választották az összehasonlításhoz a népszerű és híres olasz bor mellé az indiait, mert mint megjegyezték: India jelentős területe ideális szőlőtermesztésre és most robbanásszerűen készülnek az indiai borok, melyek a szakértők szerint is rendkívül jó minőségűek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.