Férfi kézilabda-vb

Horvátország felkészült a rendezésre

Függetlenné válása óta a legnagyobb sportrendezvény házigazdája lesz januárban Horvátország, amelynek hét városában kerül sor a férfi kézilabda-világbajnokság turisztikai szempontból is fontos eseményeire - tájékoztatta az MTI-t a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviselete.

2008.11.07 18:05MTI

A sorrendben 21. vb-n, január 16. és február 1. között összesen 109 mérkőzést rendeznek Zágrábban, Zárában (Zadar), Splitben, Porecben, Pulában, valamint a magyar határhoz közeli Eszéken és Varasdon. A 24 ország közül a magyarok az A csoportban a francia, a szlovák, a román, az argentin és az ausztrál válogatottal találkoznak. A mérkőzések helyszíne a magyar határtól alig 30 kilométerre délre fekvő Eszék (Osijek) lesz.

A B csoport meccseit a dalmáciai Splitben rendezik, itt lép pályára a házigazda Horvátország, valamint Svédország, Spanyolország, Koreai Köztársaság, Kuvait és Kuba. A C csoport küzdelmeit a Magyarország dél-nyugati határától csupán 40 kilométerre található Varasdon tartják, Németország, Lengyelország, Macedónia, Oroszország, Tunézia és Algéria válogatottjai között. A D csoportban Dánia, Norvégia, Egyiptom, Brazília, Szerbia és Szaúd-Arábia együttese lép színre, ezeknek a mérkőzéseknek az Isztriai-félszigeten Porec ad otthont.

Az A és B csoport három-három legjobb csapata Zágrábban, míg a C és D csoport első három válogatottja Zárában mérkőzik egymással a középdöntőben. A világbajnokság végső összecsapásának helyszíne a 15 ezer néző befogadására alkalmas zágrábi Arena lesz. Azok a csapatok, amelyek nem jutnak tovább a második fordulóba, Porecben és Pulában játszanak a 13-24. helyért az Elnök Kupa keretében.

A házigazda ország a mostani eseményre jelentős beruházásokkal készült. A Zágrábban felépített Arena nemcsak a kézilabda-vb meccseinek ad otthont, de teremlabdarúgó, röplabda, asztalitenisz, tollaslabda, birkózó, torna, ökölvívó, tenisz és kosárlabda eseményeknek is helyet adhat, sőt mozgatható lelátói alkalmassá teszik atlétikapálya kialakítására is. Splitben 12 ezer férőhelyes csarnokot építettek, a Spaladium Arena szintén többfunkciós, később akár vásárok, kiállítások, koncertek, fesztiválok és más kulturális események helyszíne is lehet.

Eszéken a több funkcióra ugyancsak alkalmas városi sportcsarnok, Porecben a Zatika csarnok, Varasdon egy erdőben épült és sportmúzeumnak is helyet adó létesítmény lesz a helyszíne a világversenynek. Zárában Kresimir Cosic kosarasról elnevezett sportközpont, Pulában pedig az ökölvívó Mate Harlov nevét viselő Sportok Háza lesz a horvátországi kézilabda-vb összecsapásainak helyszíne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.