Gasztronómiai biblia
Tetemes árat adtak a világ legjobb éttermének titkaiért
Magas áron, 55 ezer euróért kelt el egy barcelonai árverésen a világ legjobb éttermének járó címet hosszú évekig birtokló El Bullí titkait tartalmazó kézirat, amelyet Ferran Adriá séf vetett papírra.
2011.05.15 20:23MTIAz 1996-1997-ben született kézirat különleges darab, az egyetlen dokumentum, amelyben a világ egyik legjobb szakácsának tartott Adriá a kreativitásról, az érzékelésről, terveiről, hivatásáról és receptjeiről írt - fogalmazott az árverést szervező ház.
A licit 20 ezer euróról indult a hét végi aukción, az érdeklődőket csak még inkább felvillanyozta, hogy a kéziratban a séf néhány legnépszerűbb fogásának receptje is szerepel. Emellett Adriá fortélyairól is írt.
A dokumentum javításokkal, megjegyzésekkel tűzdelt, ezek a könyvben, amelyet a séf publikált, természetesen nincsenek benne.
A Katalóniában, Gironában található El Bullí jelenleg zárva tart, mert Ferrán Adriá alkotói szabadságot vett ki. Az étterem várhatóan 2014-ben nyílik meg újra, az "innováció és a kreativitás" központjaként.