Együnk okosan és jóízűen is
Olívaolajat a szívért!
Ennek a megállapításnak a tudatában nem meglepő, hogy a legújabb vizsgálatok szerint azoknál a nőknél, akik sok leveles zöldséget és olívaolajat fogyasztanak, 40 százalékkal ritkábban fordulnak elő szívproblémák.
2011.01.05 10:52drinfo.huZöldségek, olívaolaj - csökkentik a szívproblémák kialakulásának valószínűségét
Egy olasz kutatócsoport megállapította, hogy azok a nők, akik naponta legalább egy adagnyi leveles zöldséget fogyasztottak el, 40 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek szívbetegségekben.
Ugyanilyen mértékben csökkentette a súlyos állapot kialakulását az is, ha valaki naponta 3 evőkanálnyi olívaolajat evett meg, akár salátaöntetként is – írja a Reuters Health.
Egyelőre nem teljesen világos, hogy ezek a zöldségfélék miért csökkentik a szívproblémák kialakulásának valószínűségét.

A jótékony hatás valószínűleg a zöldségekben nagy mennyiségben fellelhető folsavnak, antioxidánsoknak ás káliumnak köszönhető – mondta dr. Domenico Palli.
Ez azonban nem az első olyan munka, amely feltételezi, hogy az olíva és a leveles zöldségek – például a saláta vagy a spenót – védik a szívet.
Korábban már bebizonyosodott, hogy a mediterrán diéta csökkenti a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét – márpedig ez az étrend nagy mennyiségben tartalmaz mind olívaolajat, mind jótékony zöldségeket.