Ajándékként is ideális
Remek ünnepi ínyencség: Így készíts karácsonyi chutney-t
A következő chutney (fűszeres lekvár) remek ünnepi ínyenség, ideális karácsonyi ajándékként is. A karácsonyi chutney elkészítése roppant egyszerű, továbbá változatosan felhasználható sajtok, sültek, felvágottak mellé..
2010.12.22 11:05tutitippek.huHozzávalók
* 75 dkg zöldalma
* 1 közepes vöröshagyma
* 50 dkg vörösáfonya
* 15 dkg magozott datolya
* 2 mandarin vagy klementin
* 35 dkg világos nádcukor
* Fél tk őrölt szegfűszeg
* Másfél tk őrölt fahéj
* Negyed tk erős paprika
* Fél liter fehérborecet
* 1 tk só

Elkészítés
1. Az almákat megpucoljuk, magházakat eltávolítjuk, kockákra vágjuk.
2. A hagymát durván felaprítjuk.
3. A mandarinok héját lereszeljük, húsából a levet kinyomjuk, majd durván felaprítjuk. A mandarinlevet is megtartjuk.
4. Mindent egy nagy, nehéz aljzatú lábasba töltünk, felforraljuk, majd fedő alatt, nagyon alacsony hőfokon 1 órán át pépessé főzzük. Akkor jó, amikor egy sűrű, ragadós lekvárt kapunk.
5. Közben 9 x 2dl vagy 8×2.5dl kis lekváros üvegeket sterilizálunk, hűlni hagyjuk.
6. Az elkészült lekvárt az üvegekbe töltjük, jól lezárjuk.

Tippek
* A lekvár akár több hónappal karácsony előtt már elkészíthető, és egy évig is eltart hűvös helyen tárolva.
* Fogyasszuk karácsonyi sültek mellé (pl sült pulyka) vagy kéksajt kísérőjeként (pl stilton).
* Felhasználható szendvicsekben is hideg sültek, felvágottak mellé.
* Ideális parti falatok készítéshez – pl leveles tészta falatok készítéshez (csupán töltsünk meg egy négyzetre vágott tésztát a lekvárral és kék sajttal vagy fetával, hajtsuk félbe, kenjük meg a tetejét tojással, majd 200 fokon 10-15 percig süssük barnára).
* A karácsonyi chutney szuper karácsonyi ajándék lehet barátok, rokonok, ismerősök számára.