A változatos táplálkozás meglátszik rajtunk
Vitaminokkal külső-belső szépségünkért
Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyagmentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezen kívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.
2010.12.15 10:15webbeteg.huVannak zsírban oldódó (A, D, E, K) és vízben oldódó (B vitaminok, C vitamin, folsav, biotin) vitaminok, melyek kivétel nélkül fontosak ahhoz, hogy szépek és egészségesek maradjunk.
A vízben oldódó vitaminokat szervezetünk nem képes raktározni, ezért minden nap szükség van a bevitelükre.
A zsírban felszívódó vitaminokat pedig szervezetünk nem képes felszívni és hasznosítani, csak ha megfelelő mennyiségű zsiradékot is tartalmaz az adott étel.
Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ételeink elkészítése közben - párolás, főzés, sütés - azok vitamintartalma jelentősen csökkenhet.
Ezért rendszeresen fogyasszunk friss gyümölcsöket és zöldségeket is!

A szükséges vitaminok
A-vitamin és a-karotin.
Az A vitamin, és előanyaga, a a-karotin fontos szerepet játszanak a hámsejtek osztódásában, növekedésében, megújulásában, így érthető módon a sebgyógyulásban is. Antioxidáns tulajdonságú, és elengedhetetlen a megfelelő látáshoz, a leégett bőr regenerálódásához is.
Hiányában a haj száraz lesz, a körmök elvékonyodnak, töredeznek. A bőr kiszárad, megvastagszik, hámlani kezd, és fogékonyabb lesz a kórokozókkal szemben.
A szürkületi vakság kialakulása és az ízérzés csökkenése gyakran a legelső tünetek, igen súlyos esetben pedig teljes vakság is felléphet (egyes fejlődő országokban az A vitamin hiánya a vakság leggyakoribb oka!).
Ha kialakult a hiányállapot, akkor nagy adag A-vitamint kell szedni 6-8 napon keresztül kapszula formájában, megelőzésre azonban természetesen elegendő a vitaminban gazdag ételek fogyasztása. Ilyenek a tojássárgája, a sütőtök, a sárgarépa, a máj, és a tengeri halak.
Ha valaki A-vitamin-t nagy mennyiségben tartalmazó tablettákat indokolatlanul hosszú ideig szed, vagy egyszerre sokat vesz be belőlük, könnyen túladagolás léphet fel!
Ennek tünetei lehetnek a hajhullás, viszketés, hámlás, étvágycsökkenés, fejfájás, hányás, májkárosodás. Különösen veszélyes ez a terhesek számára, mert magzati károsodás is kialakulhat!
B-vitaminok.
A B vitaminok a bőr és a hajhagymák anyagcseréjében fontos szerepet játszanak, növelik bőrünk ellenállóképességét. Erőssé teszik a hajat, csökkentik a korpásodást, védenek a hajhullástól, és késleltetik az őszülés folyamatát.
Hiányukban hamar fellép a szájzug nehezen gyógyuló, fájdalmas berepedezése, a bőr vörössé, duzzadttá válhat, hámlani kezd, az ajkak kicserepesednek.
B2 vitamin nagy mennyiségben található burgonyában, spenótban, tejtermékekben, aszalt gyümölcsökben, gombában, tojásban. A B5 vitamin hiánya nagyon ritkán alakul ki, mert szinte minden élelmiszerben megtalálható, így például sok van belőle a belsőségekben, hüvelyesekben, brokkoliban, tojásban. A B6 vitamin fő forrásai a banán, az avokádó, a tojás, a máj és az élesztő.
A biotin erősebbé, egészségesebbé teszi a hajat és a körmöket, hiányakor bőrgyulladással, a szőrzet kihullásával, a körmök feltöredezésével számolhatunk. Fáradékonyság, étvágycsökkenés, depresszió, magas koleszterinszint is a hiánytünetek közé tartoznak. A biotin természetes forrásai a máj, élesztő, dió, paradicsom, hal, gabonafélék és a tojássárgája.
A B-vitaminok családjába tartozó folsav a vörösvértestek képződésében vesz részt, továbbá késlelteti a haj őszülését is. Terhesség alatt különösen fontos a megfelelő mennyiségű bevitel, hogy megelőzzük az embrió velőcsőzáródási rendellenességeit.
A folsav megtalálható a májban, élesztőben, olajos magvakban, zöld növényekben. Ha valaki gyermeket vár, vagy ha már tervezi a terhességet, feltétlenül szedjen folsavat tartalmazó tablettát, mely recept nélkül is kapható a drogériákban, gyógyszertárakban! Súlyos niacinhiány napjainkban már ritkán fordul elő, melyre a napnak kitett bőrterületek megvastagodása, hámlása, kiszáradása jellemző.
A bőrtüneteket súlyos esetben emlékezetkiesés, ingerlékenység, álmatlanság, hasmenés, elbutulás is kísérheti. A hiányállapot kialakulása megelőzhető, ha megfelelő mennyiséget fogyasztunk gabonafélékből, tejtermékekből.

C-vitamin.
A C-vitamin szintén antioxidáns, valamint részt vesz a fertőzések elleni küzdelemben is. Elengedhetetlen a kollagén szintéziséhez, így a rugalmas, de mégis feszes bőr kialakulásához. Segíti a vas bélből való felszívódását, a sebgyógyulást, valamint lassítja a bőr öregedési folyamatait.
Hiányában a bőr fakó lesz, nehezebben tartja meg a nedvességet, így korábban kezd el öregedni, továbbá pigmentfoltok képződhetnek rajta, kis pontszerű bevérzések jelenhetnek meg.
Mivel szervezetünkből naponta kiürül, nem raktározódik, ezért juttassuk be minden nap C vitaminban gazdag friss gyümölcsök-citrusfélék, kiwi, csipkebogyó és friss zöldségek (saláta, paradicsom, paprika, káposzta) formájában.
Nagyon könnyen kialakul hiánya dohányosok, tumoros betegek, vesebetegek esetében, ezért nekik fokozottan oda kell figyelniük a megfelelő táplálkozásra!
E-vitamin.
Az E vitamin az A és C vitaminokhoz hasonlóan szintén antioxidáns hatással rendelkezik, így véd a daganatos betegségekkel szemben, és őrzi ereink egészségét.
Ezen kívül lassítja a bőr öregedési folyamatait, puhává teszi azt, segít az apró bőrhibák eltüntetésében, és véd a nap káros sugarai ellen is.
Hiányában izomgyengeség, fénytelen haj, járászavar léphet fel. Jelentős mennyiség található belőle a napraforgó-, olíva-, és egyéb növényi olajokban, növényi csírákban, gabonafélékben, margarinban, olajos magvakban.