Használjuk bátran a vaníliát!
Szívet melengető téli fűszerek- 3- rész
Talán a legismertebb karácsonyi fűszer a fahéj, amely a sütemények és a forralt bor mellett a lélekre is nyugtatóan hat. A vanília viszont megnyugtatja a zaklatott idegeket.
2010.12.10 08:00ma.hu
A fűszerek egész évben segítenek megízesíteni az ételeinket, az életünket.
Ünnepek táján, főleg karácsonykor bizonyos fűszerek elengedhetetlenek a finom sütemények elkészítéséhez és a karácsonyi hangulat megteremtéséhez.

Az aprósütemények, kalácsok és egyéb karácsonyi édességek jellegzetes illatát és ízét elsősorban a koriander, a szegfűszeg,a kardamom, a csillagánizs, a fahéj, a vanília és az ezeket tartalmazó, készen kapható mézeskalács-fűszerkeverék adja.

Vanília
A Közép-Amerikából származó, kosborfélék családjába tartozó növénynek kis magvakat tartalmazó, hosszú keskeny toktermései azok, amit mi fűszerként használunk. Az értékes fűszer egészben és aromájával ízesített cukorként kapható.
A vanília illatos aromájú, édeskés, zamatos ízű, és elsősorban tejsodók, pudingok, sütemények, kompótok, fagylaltok, csokoládék, de még a forralt bor ízesítésére is használjuk.
A vaníliarúd kikapart belsejével ízesített, úgynevezett "Bourbon" vaníliás cukor finomabb, mint a szintetikus aromával ízesített vaníliás cukor. Érdemes inkább egész terméseket (vaníliarudakat) vásárolni, ugyanis többször is felhasználhatók.
A vaníliarudat egészben főzzük az ételbe, és csak tálalás előtt vegyük ki. A vanília is hozzátartozik az ünnepi sütemények finomabbá tételéhez. Nélkülözhetetlen sütemények, krémek megízesítéséhez.
Ez a finoman aromás fűszer is gyógyhatású, testre-lélekre ajánlott. Javítja a vérkeringést, és a szívműködést. Segít megnyugtatni a zaklatott idegeket.
Tipp: Vaníliás cukrot magunk is készíthetünk.
Tegyünk porcukrot egy jól záródó edénybe, és tegyünk bele egy rúd vaníliát. Gondosan zárjuk le az edényt, és naponta rázzuk össze. A cukor hamarosan átveszi a vanília ízét és illatát.
Extra tipp: Fahéjas-vaníliás kávé
Hozzávalók:
•1 rúd fahéj
•1 rúd vanília
•1-1 narancs és citrom reszelt héja
•20 cl konyak
•6 teáskanál cukor
•6 csésze erős kávé
A fahéjat és a vaníliát tegyük egy lábosba, majd keverjük bele a vékonyka darabokra vágott citrom- és narancshéjat.
Adjuk hozzá a cukrot, majd az egészet öntsük nyakon konyakkal. Ezután az egészet forraljuk fel kis lángon, végül flambírozzuk (gyújtsuk meg, majd a tűzről levéve hagyjuk elaludni a lángot).
Óvatosan öntsük fel a forró kávéval, és hagyjuk hűlni pár percig, majd szűrjük le. Végezetül töltsük hőálló poharakba.

Vaníliás szív
Hozzávalók (16 darabhoz)
- 4 dl finomliszt,
- 1dl burgonya vagy kukoricakeményítő,
- 1dl cukor,
- 20 dkg margarin vagy vaj.
Vaníliakrémes töltelékhez:
- 1 tojás sárgája,
- 2 teáskanál cukor,
- 1 evőkanál burgonya vagy kukoricakeményítő,
- 2 teáskanál vaníliás cukor, vagy 1 teáskanál vanília kivonat.

Elkészítés
Kenjünk ki 16 darab szív alakú sütőformát. Keverjük össze a száraz hozzávalókat. Kockázzuk fel a vajat, morzsoljuk a lisztes keverékbe, és gyorsan forgassuk össze. Fedjük le folpakkal, és tegyük hűtőbe legalább 2 órára.
A vanília kivételével a töltelék összes hozzávalóját keverjük össze egy lábosban. Folyamatosan kevergetve gyöngyöztessük, míg kicsit besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük bele a vaníliát.
Nyújtsuk ki a tésztát kicsit vastagabb lappá. Nyomkodjuk a szív alakú formákba. Töltsük meg vaníliás krémmel, majd fedjük le újabb réteg tésztával. Helyezzük a formákat a tepsibe.
200 fokon a sütő alsó rácsán süssük 15 percig. Óvatosan vegyük ki a süteményeket a formákból.
Amikor teljesen kihűltek, szitáljunk rájuk porcukrot.