Mint a grépfrút, mégis más...
A malájok különleges gyümölcse a pomelo
A malájok különleges gyümölcse a pomelo, amely kicsit a grépfrútra hasonlít - nemcsak finom, de élettani hatásai is kiválóak.
2010.11.19 14:45napidoktor.huA grépfrút rokona is lehetne ez a hozzá igen hasonló déligyümölcs – ugyancsak vastag héjú, szivacsos citrusgyümölcs, utóbbiak között méretét tekintve a legnagyobb fajta.
Hazánkban nem honos, de jótékony hatásai miatt érdemes kipróbálni. A pomelo esetében sem mindegy, milyen állapotában fogyasztjuk. Éretten sárgás, halványzöldes színe van, a húsa rózsaszíntől kezdve mélyvörösig is terjedhet.
A már kifejezetten sárga héjút érdemes megvenni, mert az a legédesebb. Illata fanyar, ízre is a grépfrúthoz hasonló ez a mutatós citrusgyümölcs.

Malajziában és Délkelet-Ázsiában honos, de Kínába is betelepítették még időszámításunk előtt. Megterem vadon Hawaii-on, a Fiji-szigeteken. Thaiföldön, Japánban, Indonáziában, Vietnámban, sőt Tahitin és a Fülöp-szigeteken is termesztik, de Amerikában is megterem.
Több keresztezése is létezik. Ezek hibridek, a pomelo legismertebb fajtái azonban a hirado, double chandler, mato, tahitian és a thong dee.
Távol-Keleten igen népszerű a pomelo a Holdújévi ünnepekkor. Kultikus gyümölcsféle is, azon felül, hogy közkedvelt csemege.

Mivel hazánkba messziről hozzák, mindig alaposan tisztítsuk meg fogyasztás előtt! Legérdemesebb nyersen enni, hogy az ízét is élvezzük ennek a különleges gyümölcsnek.
Héja vastag, de könnyen le lehet fejteni. A pomelo gerezdekre szedve ehető, vagy a grépfrúthoz hasonlóan.
Sokan érzik savanyúnak, kis cukor hozzáadásával ízletesebbé tehetjük. Háromtól kilenc hétig is eláll, de hűvös helyen kell tárolni.
A pomelo élettani hatásai
Ennek a különleges gyümölcsnek számos kedvező hatása van az egészségünkre. Mint általában a citrusok, a pomelo is tele van C-vitaminnal.
Ezen felül azonban magas a kalcium- és kálium tartalma. Igen jól alkalmazható a vérnyomás szabályozására, és remek immunerősítő is. Délkelet-Ázsiában leveléből, virágaiból és kérgéből is készítenek főzeteket, melyeket alkalmaznak kolerára, epilepsziára, de duzzanatok és ekcéma kezelésére is.
Energiatartalma alacsony, ezért ajánlott a diétázóknak is. Kiváló koktél készíthető ugyanakkor belőle, több koktél kihagyhatatlan alkotóeleme. Vastag héjából lekvárt is főznek.
Előszeretettel alkalmazza a kínai konyha, héját fűszerként vagy kandírozott formában is használják, de ők általában mindenféle citrusgyümölcs héját bevetik, ha ízesítésől van szó.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06