Az egészségünket is helyrehozza
Vöröshagyma: távol tartja a bajt, ízesíti az ételt
Ősrégi konyhai fűszerünk a vörös hagyma, amely nemcsak ételeinket ízesíti, de az egészségünket is helyrehozza - néhány, nagyanyáink által is őrzött módszerrel.
2010.10.26 09:00napidoktor.huA magyar tájnyelv hajmának, zsidószalonnának és mózespecsenyének is nevezi a vörös hagymát.
Már az egyiptomiak is ismerték jótékony hatását, Ízisz szent növényének tartották. A növekedés és a termékenység szimbóluma volt. Wales jelképeként használja, mivel a középkorban csatát nyertek a kelta wales-iek a hagyma segítségével.
Hazánkba Közép-Ázsiából került , és milyen jól jártunk vele!

Ez az ízes, régi fűszer a hagymafélék családjába tartozik, nálunk is termesztik. Jellegzetes íze és illata egy kénvegyületeknek, az allilszulfidnak köszönhető.
Nagyon sok fajtája van, de nem hiába ismert és kedvelt világszerte a makói vöröshagyma: kellemes az aromája és kevésbé csípős az íze.
A hagyma fogyasztása igen hasznos, hiszen tartalmaz B1, B2, valamint C-vitamint, kalciumot, káliumot, jódot, foszfort, cinket, szelént, nikotinsavat és flavonoidokat is.

Gyógyhatása világraszóló
Külsőleg és belsőleg is alkalmazható gyógyításra.
Baktériumölő hatása régóta ismert, már Pasteur is felfedezte. Kiválóan megfázásos betegségek enyhítésére, köhögés csillapítására, a hurutos- és légúti megbetegedések kezelésére.
De jó gyógyszer akkor is, ha az emésztőrendszerrel van baj: fokozza ugyanis az emésztőnedvek termelődését. A bélgörcsöket enyhíti. Alkalmas bélféregűzésre, vizelethajtásra és étvágygerjesztésre is.
A vöröshagyma bevethető magas vérnyomás ellen, és csökkenti a szívroham kockázatát. De alkalmazható érelmeszesedés megelőzésére, segít megelőzni a koszorúér-megbetegedést, a trombózis, a vérrögképződés kialakulását pedig gátolja.
Igen hatékony bármilyen gyulladással szemben - növeli a szervezet ellenálló-képességét. Orrmelléküreg-gyulladás esetén is alkalmazható. Vércukor csökkentésére kiváló, nyersen fogyasztva a koleszterinszintre is kedvező a hatása.
Egyes feltevések szerint a vöröshagyma kénvegyületei gátolhatják bizonyos tumorsejtek növekedését, burjánzását, így a rákos megbetegedések ellen is bevethető.

A sokoldalú fűszer
A vörös hagyma héját elsősorban gyógyteaként használják, megfázásos tünetek enyhítésére, orrdugulás csökkentésére, de gátolja a darázscsípések által okozott gyulladásos reakció kialakulását is. A barna héj vízben felforralásával készül a gyógytea.
Húsvétkor a tojások festéséhez is készítenek „festéket” a hagymahéjból, és végül mintákat kaparnak a barna színbe.
A hagyma illóolajai fellazítják a légutakban lerakódott, besűrűsödött nyákréteget.
Bizonyított jótékony hatása az asztma ellen is. A hagyma szirup és a hagymalé nyákoldó, csillapítja a köhögést. Borogatása hasznos a bőr felhólyagzása esetén. Meghűlésre alkalmazható a hagymás tej is. A hagymás tej elkészítéséhez két kis fej hagyma elég.
Össze kell vágni, majd forraljuk fel 1db szegfűszeg, 1 szál kakukkfű és 1 teáskanálnyi méz hozzáadásával, 1 dl vízben. Tizenkét órán keresztül hagyjuk állni, majd nyomjuk át egy szitán.
Forraljuk fel 2 dl tejjel, és kész is az ital. Meghűlés esetén napi 2 csészényit ajánlott fogyasztani belőle!
A vöröshagyma nagyon sokoldalú fűszerként is.
Sült és főtt ételeink legnépszerűbb ízesítője, húsokhoz, levesekhez, főzelékekhez használjuk, de ízesítjük vele a mártásokat, és a saláták kedvelt alkotóeleme is.
Akiknek nem ajánlott...
Bármennyire szeretjük is a hagymát, terhesség és szoptatás idején ne fogyasszuk az erősen hagymás ételeket.
Az illóolaj-aromák ugyanis átmennek az anyatejbe.
Ha túl sok vöröshagymát eszünk, fokozódik a gáztermelés a belekben, így ha ezt el akarjuk kerülni, ne vigyük túlzásba a „hagymázást”.