Bőrünk szépsége összekapcsolódik a táplálkozással
Az "örök fiatalság" vize - 3. rész
Az emberiség történelme során a bőr szépségének megőrzésére a mézes szamártejben fürdő ókori uralkodónő - Kleopátra - óta számtalan praktikát lejegyeztek már.
2008.03.11 18:40ma.hu"Bőrépítő" ásványi anyagok
A bőr számára nélkülözhetetlen ásványi anyagok – a kalcium, cink, réz, vas – részt vesznek a bőr sejtjeinek kialakításában, s mindemellett hozzájárulnak a megfelelő enzimműködéshez is. A bőrünk színét meghatározó melanin (festékanyag) előállításához a réz, cink, vas mellett kobalt, nikkel és aminosavak (elsősorban tirozin) szükségesek. A cink mindemellett hajunk állapotát szintén befolyásolja.
A köröm és haj megváltozása azonban utalhat a szelén hiányára és egyben a fehérjeszegény táplálkozásra is, mivel a szelén elsősorban fehérje gazdag élelmiszerekben (húsban, tojásban, stb.), valamint tengerből származó ételekben fordul elő.
A biológiai óra
Nőknél a menopauza beköszöntével (a változó korral) együtt jár az ösztrogénszint-csökkenés, amely változásokat idéz elő a bőrben is. Tudatos táplálkozással azonban kissé késleltethetjük ezt a folyamatot. A szója rendszeres étrendbe iktatásával ugyanis – a benne található izoflavonoidoknak köszönhetően – alacsony szinten tovább fenntartható az ösztrogén aktivitás.
A gyakran választott szintetikus hormonkezelésekkel szemben mindez kevesebb negatív mellékhatást von maga után. Az évek előrehaladtával azonban előbb-utóbb a bőr szerkezete is óhatatlanul megváltozik. A környezetből származó szennyeződések, az ultraibolya sugárzás, stressz, hiányos táplálkozás, dohányzás, alkohol és drog használat az évek során a bőrön is kiütköznek szárazság, petyhüdtség, vérerek, pigmentáció formájában.
A szervezet fehérjetartalmának csökkenésével együtt átalakul a bőr rugalmasságát adó kollagén szerkezete és összetétele is. A bőr elvékonyodik, minden 10 évben a teljes vastagságának megközelítőleg 7 %-át elveszíti.

A fertőzés kapui
A bőr kisebb-nagyobb sérüléseinek minél előbbi regenerálódását megtámogathatjuk a megfelelően átgondolt táplálkozással. A szervezet kielégítő fehérjeellátottsága, illetve egyes aminosavak (különösen az arginin és a glutamin) jelenléte elengedhetetlen a bőr kollagén képződéséhez, a bőrnövekedéshez és a sebgyógyuláshoz.
Hosszú ideig ágyhoz kötött, alultáplált betegeknél nem ritka, hogy testükön felfekvés (a fekély egy sajátos formája) alakul ki, leggyakrabban – a tartós nyomásnak kitett – csípő, sarok, és könyök területein. A felfekvések gyógyulását a nagy energia- (az alultápláltságtól és a felfekvés stádiumától függően átlagosan 30-40 kcal/kg) és fehérjetartalmú, és a már említett speciális aminosavakkal dúsított táplálás nagymértékben elősegíti.
A bőrregenerációval együtt járó nagyobb energiaigény biztosításához kellő mennyiségű szénhidrátra (a szervezet által felhasználhatóvá alakított szőlőcukorra) is szüksége van testünknek. Felesleges mennyiségben azonban a cukor – ami pl. szabályozatlan cukorbetegség esetén tapasztalható – már növelheti a bőrfertőzés rizikóját.
Ezért minden cukorbetegnek fokozottan ügyelnie kell a bőrére, és a jelentéktelennek tűnő bőrsérüléseket is megfelelő gondossággal kell kezelnie. A zsírok és zsírsavak a bőr felső rétegének alkotói, és a sejtmembránok képződésében vesznek részt. Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak a sebgyógyulás és a gyulladásos reakciók esetében jelentenek segítséget.

A fentiekből is látható tehát, hogy bőrünk szépsége és egészsége szervesen összekapcsolódik a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással. A gyógyításért elkötelezett egészségügy mellett ezt ma már a szépségipar egyre több szereplője is felismeri. Talán nincs is messze az idő, amikor az emberek – a kozmetikusuk és a bőrgyógyászuk mellett – bizalommal fordulnak majd dietetikushoz is, hogy „jól érezzék magukat a bőrükben”.