Remek ízek, mediterrán hatás

Könnyen elkészíthető Tunéz ínyencség

Észak-Afrika legfejlettebb országa mindössze 120 kilométerre fekszik Szicília délnyugati partjaitól. Nem véletlen, hogy a tunéziai konyhán a mediterrán hatás is érezhető.

2010.09.28 18:00ma.hu

A tunéziai konyha nagyon fűszeres, de nem csípős. Kitűnik változatosságával és sokszínűségével. Alapját a friss alapanyagok, halak, a birkahús, gyümölcs és zöldség alkotja.

Az étlapok elengedhetetlen része a halakból készült finomságok, valamint a tenger gyümölcsei, mint a krevettek vagy a polipok. Nagyon kedvelt fűszer a római köménymag, sokszor használják a fokhagymát, babérlevelet, a sáfrányt, borsmentát vagy a zellert.

Tunézia eldicsekedhet egy sor konyhaművészeti specialitással.

cuscus

Noha az évente odalátogató mintegy 3 millió turista többsége csak a szállodában étkezik, azért érdemes megismerni a helyi ízeket.

A tunéziai ételek alapanyagai javarészt idehaza is ismertek, a végeredmény azonban a szokatlan fűszerezésnek és a mediterrán hagyományoknak köszönhetően teljesen más.

Chorba frik

Tunézia 1200 kilométer hosszan elnyúló tengerpartja mentén mindenütt ismert és kedvelt előétel a brik. Ez tonhallal, tojással, darált hússal és zöldségpürével töltött, félkör alakú péksütemény.

Az első számú nemzeti étel a gyakran fogyasztott és főételként kínált kuszkusz, melynek rendkívül sokféle változata ismert az arab világban. Különleges dupla edényben készítik, alul a hús és a zöldségek főnek, míg a felső, lyukacsos aljú edényben, a gőzben a gabonaszemek puhulnak.

Másik specialitásuk a chakchouka: ezt az ízletes fokhagymás, paprikás, paradicsomos ételt buggyantott tojással a tetején tálalják.

Kuszkusz (4 személyre)

1. Éjszakára hideg vízbe áztatunk 20 dkg csicseriborsót. Másnap 40 dkg kuszkuszt leöntünk 2 csésze enyhén sós vízzel, és 30 percig duzzadni hagyjuk.

2. Felkockázunk 1 kg báránycombot, majd megszórjuk sóval, fehér borssal és csipetnyi sáfránnyal. Fazékban felhevített olajon megpirítjuk a húst, hozzáadunk 2 cikkekre vágott vöröshagymát, és 2 gerezd felaprított fokhagymát. Rövid ideig együtt sütjük, és 1/2 l húslevessel felforraljuk. Beleszórjuk a lecsöpögtetett csicseriborsót, megsózzuk, és 30 percig főzzük.

3. Közben 1-1 paprikát meg cukkinit, 4-5 sárgarépát és 4 paradicsomot feldarabolva a húsraguhoz adunk, és további 30 perc alatt puhára főzzük. A kuszkuszt szűrőben a fazékra tesszük, és megpároljuk a gőzben.

4. Felaprítunk 2 chilipaprikát, és a ragura szórjuk. A kuszkuszt nagy tálra halmozzuk, a ragut pedig a közepére öntjük.

Tunéz italok

Legelterjedtebb helyi ital az ásványvíz minőségi, általában íz mentes és csak nagyon kevés kénsavtartalommal.

A buborékos italok, mint a Cola általában szokatlan műízzel rendelkeznek. Kitűnő és nagyon frissítő az ún. citronádé (friss citromokból készített ital) vagy az orzsádé (édes szirup manulából).

Tunéziában a borválaszték széles. Kínálnak kitűnő vörös és fehérborokat is, fűszereseket és pezsgőeket is. A desztillátumokból megkóstolhatja a datolyalikőrt vagy az erős fügepálinkát.

Sörből a leggyakoribb a Stella és a Celtia. A tunéziai kávé nagyon aromatikus és erős. Szükség esetén tejjel lehet enyhíteni az ízét. Mindegyik jobb étteremben ihat arab kávét, ami a mi törökkávénkat juttatja eszünkbe. A helyi tea érezhetően keserű.

Ízét hosszú főzéssel nyeri és borsmenta levelekkel és píniamogyoróval szervírozzák.

Desszertként sokféleképpen elkészített, mindig friss gyümölcsöt tálalnak. A kínálat nagyban függ az évszaktól. Leggyakrabban narancsot és mandarint, almát, datolyát, epret és sárgabarackot, dinnyét és szőlőt kínálnak.

Választani lehet a legkülönfélébb édességekből, amelyek mandulával, mogyoróval és pisztáciával vannak töltve, sokszor mézben, cukormázban vagy marcipánban megforgatva.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.