Remek ízek, mediterrán hatás
Könnyen elkészíthető Tunéz ínyencség
Észak-Afrika legfejlettebb országa mindössze 120 kilométerre fekszik Szicília délnyugati partjaitól. Nem véletlen, hogy a tunéziai konyhán a mediterrán hatás is érezhető.
2010.09.28 18:00ma.huA tunéziai konyha nagyon fűszeres, de nem csípős. Kitűnik változatosságával és sokszínűségével. Alapját a friss alapanyagok, halak, a birkahús, gyümölcs és zöldség alkotja.
Az étlapok elengedhetetlen része a halakból készült finomságok, valamint a tenger gyümölcsei, mint a krevettek vagy a polipok. Nagyon kedvelt fűszer a római köménymag, sokszor használják a fokhagymát, babérlevelet, a sáfrányt, borsmentát vagy a zellert.
Tunézia eldicsekedhet egy sor konyhaművészeti specialitással.

Noha az évente odalátogató mintegy 3 millió turista többsége csak a szállodában étkezik, azért érdemes megismerni a helyi ízeket.
A tunéziai ételek alapanyagai javarészt idehaza is ismertek, a végeredmény azonban a szokatlan fűszerezésnek és a mediterrán hagyományoknak köszönhetően teljesen más.
Chorba frik
Tunézia 1200 kilométer hosszan elnyúló tengerpartja mentén mindenütt ismert és kedvelt előétel a brik. Ez tonhallal, tojással, darált hússal és zöldségpürével töltött, félkör alakú péksütemény.
Az első számú nemzeti étel a gyakran fogyasztott és főételként kínált kuszkusz, melynek rendkívül sokféle változata ismert az arab világban. Különleges dupla edényben készítik, alul a hús és a zöldségek főnek, míg a felső, lyukacsos aljú edényben, a gőzben a gabonaszemek puhulnak.
Másik specialitásuk a chakchouka: ezt az ízletes fokhagymás, paprikás, paradicsomos ételt buggyantott tojással a tetején tálalják.
Kuszkusz (4 személyre)
1. Éjszakára hideg vízbe áztatunk 20 dkg csicseriborsót. Másnap 40 dkg kuszkuszt leöntünk 2 csésze enyhén sós vízzel, és 30 percig duzzadni hagyjuk.
2. Felkockázunk 1 kg báránycombot, majd megszórjuk sóval, fehér borssal és csipetnyi sáfránnyal. Fazékban felhevített olajon megpirítjuk a húst, hozzáadunk 2 cikkekre vágott vöröshagymát, és 2 gerezd felaprított fokhagymát. Rövid ideig együtt sütjük, és 1/2 l húslevessel felforraljuk. Beleszórjuk a lecsöpögtetett csicseriborsót, megsózzuk, és 30 percig főzzük.
3. Közben 1-1 paprikát meg cukkinit, 4-5 sárgarépát és 4 paradicsomot feldarabolva a húsraguhoz adunk, és további 30 perc alatt puhára főzzük. A kuszkuszt szűrőben a fazékra tesszük, és megpároljuk a gőzben.
4. Felaprítunk 2 chilipaprikát, és a ragura szórjuk. A kuszkuszt nagy tálra halmozzuk, a ragut pedig a közepére öntjük.
Tunéz italok
Legelterjedtebb helyi ital az ásványvíz minőségi, általában íz mentes és csak nagyon kevés kénsavtartalommal.
A buborékos italok, mint a Cola általában szokatlan műízzel rendelkeznek. Kitűnő és nagyon frissítő az ún. citronádé (friss citromokból készített ital) vagy az orzsádé (édes szirup manulából).
Tunéziában a borválaszték széles. Kínálnak kitűnő vörös és fehérborokat is, fűszereseket és pezsgőeket is. A desztillátumokból megkóstolhatja a datolyalikőrt vagy az erős fügepálinkát.
Sörből a leggyakoribb a Stella és a Celtia. A tunéziai kávé nagyon aromatikus és erős. Szükség esetén tejjel lehet enyhíteni az ízét. Mindegyik jobb étteremben ihat arab kávét, ami a mi törökkávénkat juttatja eszünkbe. A helyi tea érezhetően keserű.
Ízét hosszú főzéssel nyeri és borsmenta levelekkel és píniamogyoróval szervírozzák.

Desszertként sokféleképpen elkészített, mindig friss gyümölcsöt tálalnak. A kínálat nagyban függ az évszaktól. Leggyakrabban narancsot és mandarint, almát, datolyát, epret és sárgabarackot, dinnyét és szőlőt kínálnak.
Választani lehet a legkülönfélébb édességekből, amelyek mandulával, mogyoróval és pisztáciával vannak töltve, sokszor mézben, cukormázban vagy marcipánban megforgatva.