Tehetünk vele a megfázás ellen
Mire jó a téli dinnye?
A keserű vagy téli dinnye igen kedvelt étel Kínában.A hagyományos kínai orvoslás a nedvesség okozta betegségek hatásos ellenszerének tartja.
2010.09.22 10:53bellacafe.huEzért ajánljuk fogyasztását a mostani, nedves, nyirkos időben, a megfázás és influenza megelőzésére. A téli dinnye szokatlan, keserű ízéhez az európai embernek először hozzá kell szoknia.
Ha sütés vagy párolás előtt néhány percig vízben főzzük, úgy keserű íze csökken. Az alábbi receptben a keserű ízt az édes rák és disznóhús egyensúlyozza ki.
A téli dinnye, mint minden keserű étel, javítja a máj állapotát, ezért alkalmazható májgyulladás ellen is. A nedvesség okozta olyan tüneteket is enyhíti, mint amilyen az élesztőgomba-fertőzés.

Vágjunk hosszában félbe két téli dinnyét, és kanállal kaparjuk ki belsejét és magjait.
Forraljunk vizet, tegyünk bele egy kanál szódabikarbónát, és főzzük benne a két fél dinnyét addig, amíg színük világos zöldre nem vált, és puhulni nem kezdenek, azaz kb. 5 percig. Ezután öntsük le róla a vizet, és merítsük meg a fél dinnyéket hideg vízben.
Turmixgépben keverjünk jól össze 25 dkg disznóhúst és ugyanennyi rákot, 2 dl kínaizöldbab-csírát, egy póréhagymát, szezámolajat, szójaszószt, keményítőt, sót és borsot.
Töltsük meg a keverékkel a fél dinnyéket, s ízlés szerint öntsünk rájuk osztrigaszószt, majd pároljuk addig, amíg a dinnye egészen át nem puhul, s a töltelék meg nem fő. Azonnal tálaljuk.