Kelt tésztás lepény baconos és hagymás feltéttel

Teremts otthon fesztivál hangulatot, süss töki pompost!

Manapság népszerűek a különféle fesztiválokon, kirakodóvásárokon a langallónak vagy töki pomposnak nevezett lepények. Ez a recept egy könnyen, otthon is elkészíthető változatot mutat be, hogy te is fesztiválhangulatot teremts otthon!

2010.08.30 17:00ma.hu

Hozzávalók a tésztához (egy nagy, kissé peremes (3-4 cm magas) gáztepsihez):

40 deka liszt (BL55) 3 deka élesztő 2,5 deci langyos tej 1 tojás 5-6 deka olvasztott vaj Fél mokkáskanál porcukor Só (kb. 1 teáskanál, de ízlés szerint) Hozzávalók a szalonnás feltéthez: 45 deka kockázott bacon szalonna 2 evőkanál egész kömény Durva szemű só

Hozzávalók a hagymás feltéthez:

15 deka bacon- vagy füstölt szalonna 7-8 fej közepes nagyságú vöröshagyma 2,5 deci jó sűrű tejföl 4 tojás Só Bors 2 evőkanál egész kömény

A tészta elkészítése:

Az élesztőt kb. 1 deci langyos tejjel, 1 lapos ek. liszttel (ki lehet venni a kimért lisztből), a porcukorral felfuttatom, majd a maradék liszt közepén kialakított kis mélyedésbe teszem. Hozzáadom a tojást, a vajat, a sót, a maradék tejet és az elektromos habverő dagasztó villájával jó alaposan kidolgozzuk. Szép, sima legyen a felülete.

Megszórom liszttel a tetejét, letakarom és duplájára kelesztem. A tepsit kivajazom, megszórom liszttel és a tepsiben nyújtom ki a tésztát. Ráteszem a feltétet és a sütés előtt még hagyom 15 percig a feltéttel együtt kelni. Közben a sütőt előmelegítem, légkeverés 200 fokra.

A lepényt kb. 25-30 percig kell sülni. 15 perc után visszavehetek a hőfokból légkeverés 180 fokra. Akkor jó, amikor a széle kezd szép barna lenni.

A baconos feltét elkészítése: Telerakom a kockára vágott bacon-nel a kinyújtott kelt tésztát. Megszórom a durva szemű sóval és az egész köménnyel. A hagymás feltét készítése: Kiolvasztom a füstölt szalonnát. A vékony csíkokra szelt vöröshagymát üvegesre dinsztelem.

Mikor kihűlt, össekeverem a tejföllel és a tojással (ajánlatos a tejföld és a tojást előzőleg jól összekeverni). Megsózom, borsozom és belerakom az eégsz köményt.

Ezt az egész masszát kenem rá egyenletesen a tésztára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.