Újabb országba látogatuk
Gasztro sorozat indul: A francia konyha
Szuper nemzetközi gasztro tippek, melyeket elkészíthetsz, ha idén nem nyaraltál, és akkor is ha ellátogattál idegen országokba és kedved támadt kísérletezni. Kulturális és gasztronómiai kirándulásra hívunk!
2010.08.31 09:00ma.hu
Mi kell egy igazi francia vacsorához?
Jó francia borok, a ropogós sonkás-sajtos szendvics és a sanzonok elhagyhatatlanok.
A francia bisztrók közkedvelt melegszendvicse, a croque monsieur tipikusan olyan étel, amelynek elkészítésébe be lehet vonni a vendégeket – csak a besamelt érdemes előre elkészíteni –, és a kedélyes beszélgetés mellett játszani is lehet.
És ha már játék, akkor legyen tipikus francia, azaz pétanque, amelynél a feladat nem más, mint a nehéz vasgolyókat minél közelebb dobni az apró golyóhoz, a malachoz.
Egyszerűnek tűnik, de ügyességi játék, arról nem is beszélve, hogy van benne taktika is, már akinek a golyókat sikerült oda dobni, ahova szeretné…
Recepttippünk:
Croque monsieur & croque madame
Hozzávalók:
• 8 szelet toastkenyér • 4 szelet sonka • 12 dkg reszelt Gruyère sajt A besamelmártáshoz: • 1 ek. vaj • 1 púpozott ek. liszt • 1 dl tej • csipetnyi frissen reszelt szerecsendió • só • bors
A croque monsieur-höz először a besamelt kell elkészíteni. A vajat olvasszuk meg, keverjük bele a lisztet, süssük néhány percig, majd fel kell önteni a tejjel, és kiforralni. Mehet bele a só, a bors és a szerecsendió.
A kenyérszeletek egyik felét kenjük meg a besamellel és szórjuk meg reszelt sajttal. Tegyünk rá egy szelet sonkát, majd fedjük be a másik szelet kenyérrel. A tetejére kevés besamel és reszelt sajt kerüljön. Grillben vagy sütőben pár perc alatt készre sül.
Kívül ropogós, belül lágyan olvad – egy kis salátával könnyű, gyors vacsora. A croque madame belseje ugyanolyan, mint a croque monsieur-é, de a tetejére besamel és sajt helyett tükörtojás kerül.