A sorozat harmadik receptje
Gasztro sorozat ismét: A görög konyha
Szuper nemzetközi gasztro tippek, melyeket elkészíthetsz, ha idén nem nyaraltál, és akkor is ha ellátogattál idegen országokba és kedved támadt kísérletezni. Kulturális és gasztronómiai kirándulásra hívunk!
2010.08.30 09:00ma.hu
A kék-fehér kombináció szinte kötelező egy görög esten, de arányaiban inkább a fehér legyen a több, és a kék csak jelzésértékű.
A mousakasban a hagyományos recept szerint krumpli is van, de finomabb, ha krumpli helyett padlizsánból van benne több.
Recepttippünk:
Mousaka
Hozzávalók:
• 3 padlizsán • 1 vöröshagyma • 3 gerezd fokhagyma • 50 dkg darált sertéshús • 1 tk. kakukkfű • 4-5 paradicsom • 5 dkg vaj • 3 ek. liszt • 5 dl tej • 1 tk. szerecsendió • 15 dkg trappista sajt
Három nagyobb padlizsánt karikázzunk fel, és sózzuk be őket. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra, és kevés olajon dinszteljük meg. Mehet rá a hús is, fehéredésig kevergetni kell, majd sózni, borsozni, és megszórni kakukkfűvel.
A padlizsánnak éppen ennyi idő kellett a „sóban”. Egyesével mossuk le a szeleteket, papírtörlőn csepegtessük le, majd forró teflonserpenyőben mindkét oldalukat süssük meg – olaj nem is kell alá.
A megolvasztott vajon a lisztet kicsit pirítsuk meg, majd öntsük fel a tejjel, forraljuk fel, és szórjuk bele a reszelt szerecsendiót. Ez alatt az idő alatt elkészül a hús, bele lehet tenni a paradicsomokat, és pár percig rotyogtatni.
Egy tűzálló tálba először padlizsánt, majd a szerecsendiós besamelmártást, majd pedig a paradicsomos húst kell rétegezni, és addig ismételni, amíg minden el nem fogy.
Az utolsó sor mindig padlizsán legyen, a tetején besamelmártással és reszelt sajttal. 180 fokos sütőben addig kell sütni, amíg a teteje megpirul. Nagy tűzálló tálat célszerű használni, mert jó nagy adag.