Íme egy újabb ország kedvence!
Gasztro sorozatunk következő tippje: A holland konyha
Szuper nemzetközi gasztro tippek, melyeket elkészíthetsz, ha idén nem nyaraltál, és akkor is ha ellátogattál idegen országokba és kedved támadt kísérletezni. Kulturális és gasztronómiai kirándulásra hívunk!
2010.08.29 09:00ma.hu
A holland konyha mellett, számos nemzet gasztronómiája is képviselteti magát az országban, főleg a nagyobb városokban, ahol a turista kedvére válogathat a görög, mexikói, indiai, olasz, a keleti éttermek között.
Mi most egy különlegességet mutatunk be, mely holland kakaóporral készül.
Csokoládés kenyér
Hozzávalók
1 dkg friss élesztő 185 ml 2,8%-os tej 13 dkg cukor 6 dkg vaj 10 dkg étcsokoládé 1 tojás kb 30 dkg liszt 1 ek vanília kivonat csipet só 3 púpozott ek átszitált holland kakaópor 10 dk tejcsokoládé 1 tk fahéj
A langyos tejet összekeverjük az élesztővel, teszünk bele 1 ek cukrot és felfuttatjuk. Gőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét a vajjal. Az élesztőt összekeverjük a tojással és a maradék cukorral, vaníliával, fahéjjal, csipet sóval.
A lisztet összekeverjük az átszitált kakaóval, majd egy részét beleöntjük a tojásos masszába, majd belekeverjük az olvasztott csokoládét, végül a maradék lisztes keveréket is hozzáadjuk.
A lényeg, hogy a szokásos kenyértésztánál nedvesebb lágyabb tésztát kapjunk. Hagyjuk a kenyeret 2,5 órán keresztül pihenni. Ezután keverjük újból át, tegyük bele az összetördelt tejcsokoládét és helyezzük el egy püspökkenyér formába (előzőleg tegyünk az aljára sütőpapírt).
Kelesszük tovább a kenyeret még 1-1,5 órán át. 190 fokra előmelegítet sütőben kb 35 perc alatt süssük készre a kenyeret.