Sorozatunk második receptje
Gasztro sorozatunk újabb tippje: A spanyol konyha
Szuper nemzetközi gasztro tippek, melyeket elkészíthetsz, ha idén nem nyaraltál, és akkor is ha ellátogattál idegen országokba és kedved támadt kísérletezni. Kulturális és gasztronómiai kirándulásra hívunk!
2010.08.27 10:00ma.hu
A spanyol konyha legismertebb egytálétele a paella, ami nem más, mint - ahogy ők mondják - a "rizs megdicsőülése".
Kevés húsból, rizsből, paradicsomból, paprikából, borsóból, káposztából, vagy egyéb nyersanyagokból kellemesen laktató fogásokat varázsolnak elő. A spanyol konyha változatosságára jellemző, hogy a paellák fajtája számtalan.
Országrészenként más és más nyersanyagokat használnak fel készítéséhez, de legfontosabb alapanyaga mindenütt a jó minőségű rizs és a sáfrány. Paellát nem lehet kis mennyiségben készíteni, így már az ételválasztás megkívánja az óriási vendégsereget.
Kerüljön még az asztalra sangría, de ne a vásárolt üvegben, hanem kancsókban, különféle gyümölcsökkel dúsítva.
A sárga és a piros lehet a vacsora meghatározó színe, amelyeket érdemes bátran használni: válassz piros terítőt nagy csokor sárga virággal és sok-sok gyertyával.
Recept tippünk:
Paella
Hozzávalók: • 30 dkg rizs • 20 dkg csirkemell • 20 dkg sertéscomb • 20 dkg tenger gyümölcsei keverék • 1 vöröshagyma • 2 paradicsom • 1 kaliforniai paprika • 10 dkg zöldborsó • 4 gerezd fokhagyma • 1 tk. pirospaprika • 1 csipet sáfrány (általában éppen ennyi van egy zacskóban) • só • bors • olívaolaj
A paella nevét arról az edényről kapta, amelyben készítik. Azonban ha nincs otthon paellera, akkor egy vastag falú serpenyő is megteszi. Első lépésként a sáfrányt áztassuk be fél deci vízbe.
Közben olívaolajon pirítsuk aranybarnára a felkockázott csirkehúst, majd szedjük ki, és tegyük kicsit félre, hogy a felkockázott sertéshúst is meg lehessen sütni (utána ezt is szedjük ki a serpenyőből).
A visszamaradt olajban dinszteljük meg a felkockázott vöröshagymát és paprikát, majd a borsót 10 percig. Ezután vissza lehet tenni a húsokat, hozzá kell adni az apró kockára vágott paradicsomot, a rizst és a zúzott fokhagymát.
Az egészet sózzuk meg, mehet rá kicsi paprika is, majd alaposan keverjük össze, és öntsük fel a sáfrányos vízzel, plusz még annyival, hogy az egészet bőségesen ellepje.
Pároljuk lefedve 20 percig, majd tegyük a tetejére a tengeri herkentyűket, ismét fedjük le, és pároljuk készre. Spanyolországban abban a serpenyőben tálalják, amelyben készült, és a tetejére citromkarikákat tesznek.