Miért jó lefagyasztani az ételt?

A fagyasztott étel jót tesz, és praktikus

A szakemberek szerint az összes háztartási - és úgy általában élelmiszeripari - eljárás közül a fagyasztás a leghasznosabb, és rá vár a legfényesebb jövő.

2010.08.22 17:46topshop

Mit csinálunk, miközben élelmiszert fagyasztunk

Lefékezzük, sőt teljesen leállítjuk az ételben lévő összes biokémiai és enzimeket érintő folyamatot és blokkoljuk a mikroorganizmusok működését. Ez azt jelenti, hogy meg tudjuk tartani a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok változatlan összetételét az ételünkben, hetekre, hónapokra akár.
A fagyasztás előnyei

A fagyasztás kétségbe vonhatatlan előnyei:

- A tápanyagértékek és jellemzők megtartása mellett
- a tápanyagok ízét is megtartja.
- A fagyasztás lehetősége azt is lehetővé teszi, hogy akkor vásároljunk ételt,
- vagy éppen szezonja van. A későbbi felhasználás céljából meg egyszerűen
- A főtt étel is lefagyasztható. Vagyis nagyobb mennyiséget készíthetünk el egyszerre, kiporciózva lefagyasztva értékes időt és energiát takaríthatunk meg.
- A praktikus fagyasztás másik kellemes oldala, hogy felengedés közben az étel cellulóz rostjai meglazulnak, ami kiválóan elősegíti a megfelelő emésztést.

Az ételek fagyasztása -20°C - -40°C hőmérsékleten történik. Érdekes, hogy a nagyon alacsony hőmérsékletek ellenére a sejtmembránok nem sérülnek. Felengedés után van olyan ételfajta, amiben bizonyos elváltozások mennek végbe. Ilyen pl. az eper mely rengeteg vizet tartalmaz, ezért megpuhul fagyasztás és felengedés után.

Ennek érdekében használhatunk a víz felszívására alkalmas hozzávalókat, pl. cukrot, felengedés után. Az iparban ezt úgy kerülik el, hogy az ételeket folyékony nitrogénbe engedik.

Mire kell ügyelni fagyasztás közben

- Valószínűleg tudja, hogy tilos az egyszer felengedett ételt újra lefagyasztani, egészségügyi okokból.
- A lejárt szavatosságú étel, vagy a túl sokáig fagyasztva tárolt étel is káros lehet az egészségre.
 - Ezért kell minden fagyasztóba kerülő ételt egy címkével megjelölni, melyen látható a fagyasztás dátuma, a tartalom, és a felhasználási cél.
- A felengedett ételt legfeljebb 24 órán át szabad hűvös helyen, vagy - Ha valamilyen okból mégis le akarunk fagyasztani egy már felengedett ételt, fel kell hevítenünk először, és csak azután szabad újra lefagyasztani.

Milyen ételek alkalmasak a fagyasztásra?

   1. Nem minden étel alkalmas a lefagyasztásra, pl. friss tej sem, mivel a tejnél a folyékony és a sűrűbb fázis elválik, és nem vegyíthető össze újra. Szintén nem lehet kemény sajtokat fagyasztani, mivel törmelékessé válnak, és kemény tojást sem, mert szivacsos lesz. A joghurt, tejföl és majonéz pedig koagulál, megalvad.
   2. Nem helyes a nagyon csípős ételek lefagyasztása, mivel jelentősen megváltozik tőle az ízük. Ugyanez vonatkozik a tésztákra, azzal a különbséggel, hogy az ő esetükben az étel szerkezete változik.
   3. Abszolút NEM szabad szénsavas italokat fagyasztani, mivel kisebb robbanást idézhetnek elő a fagyasztóban.
   4. Óvatosan fagyasszon kagylót és halat, mivel ezeket a tengerekről gyakran eleve lefagyasztva érkeznek a boltokba, és újbóli lefagyasztásuk egészségkárosító lehet. Mint azt már említettük, a fent említett ételeket tényleg kerülni kell a fagyasztásnál, mivel egyéb esetben mérgezés veszélye is fennáll.

És néhány kisebb ötlet:

-A fagyasztó legyen mindig tele, mert a fagyasztott ételek ebben az esetben őrzik meg leginkább az egyenletesen alacsony hőmérsékletet.
- Az erős illattal rendelkező ételeket dupla zacskóban tárolja, így a többi étel nem veszi át a szagot.
- Mielőtt nagy mennyiségű ételt fagyasztana le, állítsa a fagyasztót a legalacsonyabb hőmérsékletre.
- Mivel a folyadékok fagyás közben kitágulnak, hagyjon egy centiméternyi helyet felül.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.