Ismerjük meg a chilit
Miért szeretjük a méregerős chilit?
Mi is az ádáz tél? A "hús háromféle zöldséggel" ételek ismétlődése az unalomig? Mint ahogy általában, most sincs oka annak, hogy az egyik ételcsoport miért népszerűbb a másiknál.
2010.06.14 09:26medipress.hu
A chilifajták egyre szélesebb körben való elterjedése arra enged következtetni, hogy fellendülőben vannak a kis paprikafajták egzotikus ízei, csakúgy, mint egykor a burgonya számos válfaja esetében.
Lerántani a leplet a chilikről egy nehéz feladat, legalábbis biztosan nem egy diszkrét beszélgetés. A csípősség az elsődleges témakör. Az újoncok vétenek is néhány hibát, mire rájönnek, hogy minél kisebb, annál erősebb. A nagyobb termések valószínűleg enyhébbek és édesebbek. A cayenne lehet enyhe de nagyon erős is.
A zöld szín általában az érettség jelzője, de gyakran a csípősség mutatója. A különös, apró, skót sapka néven ismert chili pedig inkább egy tüzes, vadóc hölgy, semmint egy kifinomult, idősödő asszony. Mindegyik chili tartalmaz egy capsaicin nevű kémiai összetevőt. A nyelvünkkel érzékeljük, és egy amerikai kémikus, Wilbur Scoville által 1912-ben létrehozott skálán mérhető. A Scoville skála meghatározza a csípősség egységeit.
A legerősebb kb. 300 000 egységet ér, habár az Új-Mexikói Egyetem Chilipaprika Intézetében tavaly termesztett bhut jolokia chili elérte az 1 001 304 egységet. A habanero chili 300 000 egység, a jalapenos pedig 12 000. Talán könnyebb megérteni az erősséget, ha 1-10-ig osztályozzuk, ahol 10 pontot a legerősebb paprika kap. Ebben az esetben a jalapeno osztályzata 6-os, az anaheimé 3-as, a zöld cayenne bors szintén 6-os. (a piros cayenne érett, épp ezért édesebb)
A chilifajtákat azonban nem csak csípősségük jellemzi, hanem mindegyiknek egyedi íze van.
- Habanero (10-ig) - lehet zöld, narancs vagy piros. Alkalmas savanyúságnak, mártásokba és szószokba.
- Thai piros és zöld (7-8) - lassan terjedő forróság a zöld és piros currykrémekhez
- Magyar csípős (4) - kezdetben sárga, majd narancsszínű lesz, ha megérik. Sütéshez kiváló.
- Jalapeno (6) - bomba alakú, erőteljes ízű, közepesen csípős.
- Anaheim (3) - sok helyen új-mexikói chiliként ismerik. Visszafogott, gyümölcsös íze van.
- Lombok (2-3) - hosszú, vékony és hajlított, közepesen erős..
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06