Nyári gyümölcslexikon
5 nyári gyümölcs, amit érdemes szeretni
A táplálkozási tanácsadások alapeleme a napi rendszeres gyümölcsfogyasztás. Korra, nemre, aktivitásra való tekintet nélkül a gyümölcs és a zöldség alapvető feltétele az egészségnek.
2010.07.27 16:22ma.hu
Több kimutatásban is olvashatjuk, hogy a gyümölcsök vitamintartalma már nem a régi, de azért senki ne adja fel jól bevált gyümölcsfogyasztási szokásait, inkább fogyasszon multivitaminokat is.
Sárgabarack
A sárgabarack rengeteg B5-vitamint tartalmaz, mely elengedhetetlen a zsírlebontáshoz, így fogyókúra esetén is bátran fogyaszthatjuk.. A barack gazdag rostforrás, így serkenti a bélműködést, gyorsítja az anyagcserét, és jótékonyan hat a vízháztartásra is. A gyümölcs rengeteg C-vitamint, folsavat, és niacint tartalmaz, magas a vastartalma is.
Ribizli
A ribizli az egyik legértékesebb bogyósgyümölcsünk. Nagyon gazdag C-vitaminban, illetve rengeteg mangánt és magnéziumot tartalmaz, így nagyon jó zsírégető. Kiválóan alkalmas diéta kiegészítéséhez. Gyulladás gátló és vízhajtó hatásáról is ismert, emellett fokozza a sejtek anyagcseréjét is. A fekete az igazi!
Citrom
E közkedvelt teaízesítő és limonádé alapanyag bővelkedik C-vitaminban, valamint flavonoidokban, melyek megsokszorozzák az előbbi vitamin zsírégető hatását. A citrommal hatékonyan veheted fel a harcot a fertőzésekkel, vagyis a baktériumokkal szemben, bioflavon-tartalmának köszönhetően nagyon jó vértisztító, germániumtartalma pedig segít megelőzni a rákos megbetegedéseket. A citrom mindemellett vízhajtó hatású, akármilyen furcsa is, megszünteti a gyomorégést, és csökkenti a vér koleszterinszintjét is.

Görögdinnye
A dinnye 95%-a víz, így minimális kalória bevitel mellett maximálisan jóllakottnak érezheti majd magát, ezért kiváló diétákhoz. Emellett rengeteg zsírégető enzimet, ásványi anyagot és több vitamint is tartalmaz; többek között B- és C-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, nikkelt és fluort melyek javítják a sejtek anyagcseréjét, segítenek a szervezet regenerálásában, és erősítik az immunrendszert.
Szilva
A szilva igazi magyar csemege, amit már évszázadok óta hatásosan alkalmaznak az egyes emésztőszervi problémák megszüntetésében. Fokozza a bélműködést, rengeteg magnéziumot és rostot tartalmaz, ami miatt felgyorsítja az anyagcserét, megkötik a felesleges zsírokat, és megakadályozzák azok lerakódását.
A szilva nagyon gazdag B- és E-vitamin, valamint antioxidáns-forrás, így védi a sejteket a szabadgyökök, a szív-, az érrendszeri, illetve a daganatos betegségek ellen. Ha épp nincs szilvaszezon, fogyassz bőségesen aszalt szilvát, ugyanis a leghatásosabb rákellenes gyümölcsnek tartják.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06