Tojásgyümölcs: változatok padlizsánra
Étel különlegességek padlizsánból
Finoman édeskés, és sütve kiváló. Ez a zöldség helyettesítheti a húst a fő fogásokban - vallják a legjobb mesterszakácsok.
2010.07.28 14:30
Padlizsán előételként
Vágjon félbe 3 padlizsánt; kaparja ki a közepüket (a héjukat tegye félre). Vágja kockára a padlizsán húsát, 2 cukkinit és 4 szilvaparadicsomot. Süsse 10 percig 1 evőkanál olívaolajban, adjon hozzá 1 gerezd apróra vágott fokhagymát és friss fűszereket. Töltse a keveréket a padlizsán héjába, és tegye 180 °C-os sütőbe 15 percre vagy elektromos serpenyőbe.
Húsos fogásként tálaljuk a padlizsánt
Tűzzön 16 nyársra felváltva kockára vágott padlizsándarabokat és báránycombot. Ízesítse sóval és borssal, majd grillezze 7 percig. Keverjen össze 1 pohár zsírszegény natúr joghurtot 2 evőkanál citromlével, 2 evőkanál kaporral, és 1 teáskanál köménnyel. Az így elkészített szószt tálalja a nyársak mellé.
Padlizsán köretként
Öntsön 1 evőkanál olívaolajat egy serpenyőbe. Adjon hozzá 1 ek. gyömbért, 1 teáskanál fokhagymát, 2 ek. koriandert, 2 felkockázott padlizsánt, és 1 felszeletelt vöröshagymát. Süsse 15 percig. Adjon hozzá 1 teáskanál szezámolajat, és 2 ek. szójaszószt. Főzze 2-3 percig. Tálalja grillezett garnélarákkal.
Tudta?
Egy zsenge padlizsán mindössze 55 kalóriát, viszont 527 mg káliumot, 50 mg folsavat és 8 g rostot tartalmaz.