Laptopkonyha recept ínyenceknek
Jönnek az ünnepek: kocsonya és variációi
A régi idők karácsonyát idézzük meg - nagyon is mai variációkkal. Sokan készítenek kocsonyát, sokan viszont csak szeretnének - esetleg nincs kitől ellesniük.... Íme a Laptopkonyha verziója. Megbízható, tényleg!
2012.12.10 06:29laptopkonyhaLássuk, mi kell hozzá!
2 db sertés köröm
2 db sertés fül
1 db sertés pofahús
0.5 kg sertéstarja
2 fej hagyma
szemes bors
1 fej fokhagyma
1 műbél
(elhagyható)
ecetes uborka
díszítéshez
Elkészítés ideje: 35 perc+3 óra+24 óra
Elkészítés nehézsége: 1
Elkészítés költsége: 1
Tejmentes étel
Elkészítés
A húsokat beletesszük egy nagy fazékba, és annyi hideg vizet töltünk rá, hogy ellepje őket. Először csak így, "csupaszon" forraljuk fel. Ha már hab is képződik rajta, azt leszedjük. Amikor már nincs több hab, hozzátehetjük a többi hozzávalót: a hagymákat egyben, a fokhagymagerezdeket, esetleg a sárgarépát, a szemes borsot és a sót.
Gyöngyöző, de nem lobogó vízzel főzzük tovább, körülbelül három órán át. Amennyiben a lehabozás során sok vizet vettünk le, akkor pótoljuk, meleg vízzel.
Megjegyzés
A Laptopkonyha is elismeri: a kocsonyát "mindenki másképp csinálja" - valóban. Amennyiben, valaki például a gyökérzöldségeket hiányolná, tegyen bele bátran, de csak akkor, ha a bőrös húsrészek már megpuhultak.
Tálalás
Főzés után kivesszük a csontjáról már leváló húsdarabokat, hűlni hagyjuk. Innentől, a variációk számosak. OZ, a Laptopkonyha mesterszakácsa először egy őzgerincbe töltött egy kis szűrőn átengedett levet, majd betette a mélyhűtőbe dermedni, nagyjából tíz percre. Amíg dermedt, addig a tarját és a pofahús egy részét apró darabokra vágta. Az úgynevezett "cupákos" részeket lefejtette a csontokról, a kezével kissé szétnyomva a nagyobb húsdarabokat. Sózta és borsozta. Amikor eltelt a dermedési idő, elővette az őzgerincet. Felkarikázott néhány ecetes uborkát, és rárakosgatta a dermedt aszpikra. Erre jöttek a tarjadarabok, jó sűrűn, és felöntötte még a leszűrt lével.
Egy másik verzióban, műbelet vett, levágott belőle egy szalámirúd hosszúságú darabot. Az egyik végét jól bekötözte, majd egy tölcséren keresztül beleadagolta a felaprított húst. Jól beletömködte, majd felül is összekötözte a műbelet. Olyan lett, mint egy óriási kocsonya-szaloncukor.
Egy harmadik variációban, hasonlóan járt el, mint az őzgerinccel, csak apróbb kis csészékkel.
Természetesen, készített klasszikus, tányéros kocsonyát is: húsdarabokat tett egy-egy tányérba, amit felöntött a leszűrt főzőlével.
Úgy tűnik, az amúgy igen egyszerűen elkészíthető klasszikus étel tálalási formáinak csak a fantázia szab határt! Vidám kísérletezést és jó étvágyat kívánunk!
Nézze meg a recept elkészítését a Laptopkonyha videóján!
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06