A bőrt is széppé teszi a csemege
Spanyol olívabogyóval a jó alakért és az egészségért
A spanyol olivabogyó nem csupán egészséges, de a telítetlen zsírsavaknak köszönhetően jó alakunk megőrzéséért is felel, ráadásul a bőrünkre is jótékony hatással van.
2012.07.03 11:44ma.huA tévhitek ellenére a spanyol olívabogyó 100 grammonként csupán 15 kalóriát tartalmaz, a népszerű nassolnivalók 450-550 kalóriájával szemben. Az alacsony kalóriatartalom főként a 77% fölötti a telítetlen zsírsav-összetételnek köszönhető. Ez nem csupán alakunkra, de egészségünkre is pozitív hatást gyakorol.

„Valóban igaz, hogy a spanyol olívabogyó jótékony hatással van az egészségünkre, a benne található értékes tápanyagoknak köszönhetően. Érdekessége kétség kívül a kivételes összetételében rejlik, hiszen telítetlen zsírsavat tartalmaz, amely a szív- és érrendszer egészséges működéséért felel, emellett rendkívül gazdag E-vitaminban, ami természetes antioxidáns hatásának köszönhetően gátolja a sejtöregedést. 5%-os rosttartalma miatt pedig az emésztőrendszer működését is segíti” – mondta el Dusa Fanny táplálkozási tanácsadó.
A spanyol olívabogyó 50%-a víz. A közepes zsírtartalmú kicsi magok könnyedén eltávolíthatók a bogyó belsejéből, így megízlelhető a finom húsa. Nem csupán a test számára szükséges aminosavakat tartalmazza, de kalóriaszegény összetételének köszönhetően 7 db spanyol olívabogyó csupán 37 kalóriát tartalmaz.
A spanyol olíva a bőrre is jótékony hatást gyakorol, magjai természetes mélytisztító hatásúak, eltávolítják az elhalt hámsejteket, és gyönyörű kinézetű bőrt kölcsönöznek.
Kukoricalepényke paradicsomszósszal és szardellával
Fotó: RedLemon
Hozzávalók 4 személyre:
- 10 szem magozott fekete olajbogyó
- 1 reszelt pararicsom
- 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- friss oregánó vagy bazsalikom
- só és bors
- szardella
Lepénykéhez:
- 75 g kukoricaliszt
- 25 g finomliszt
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- víz
Elkészítés
Lepényke: Összekeverjük a búza- és kukoricalisztet a sóval, egy kis víz hozzáadásával, és addig gyúrjuk, amíg már nem ragad a kezünkhöz. Pihentetjük a tésztát.
Ezután kis golyókat formázunk belőle, amiket az ujjunkkal ellapítunk. Serpenyőben sütjük ki egy kis olívaolajon. Hagyjuk kihűlni.
A darált paradicsomot olajjal, oregánóval vagy bazsalikommal, valamint sóval és borssal elegyítjük. A szardellát vízzel mossuk le, hogy ne legyen túl sós.
A kis lepénykéket szardellával, egy kis pararicsomos szósszal és a tetejükön néhány szelet olívabogyóval tálaljuk. Díszíthetjük újhagymával is.